2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Élelmiszer

Óriási a munkaerőhiány a húsiparban: kevés a szakképzett hentes

Komoly munkaerőhiánnyal küzd a brit húsipar, a Brexit miatt ráadásul egyre több európai uniós munkavállaló hagyja ott az országot. Az Egyesült Királyságban nincs elég szakképzett hentes, így a külföldről érkező munkaerővel, akár több ezer munkahelyet is képesek lennének betölteni. A szakemberek szerint egy olyan vízumrendszert kellene létrehozni, amely megfelelő fizetéseket biztosít minden munkavállaló számára, és nem szezonális időre szól, hanem egész évre.
 
 

Egyre nagyobb problémákkal szembesül a brit húsipar a Brexit miatt. A szakemberek szerint ugyanis, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, akkor sokkal nehezebb lesz elegendő munkaerőt találni az ágazatba, jelenleg ugyanis a brit húsfeldolgozó munkák 70 százalékát uniós munkavállalók töltik be. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A brit kormány 30 ezer fontos fizetést javasolt a "szakképzett", nem az Egyesült Királyságból származó munkavállalóknak, ez az érték azonban meghaladja a Brit Húsfeldolgozó Egyesület (BMPA) szakképzett henteseinek fizetését. Emiatt az uniós munkavállalók nem jogosultak arra, hogy az Egyesült Királyságban dolgozzanak, pedig több ezer betöltetlen munkahely van, főleg azért, mert nincs elég szakképzett brit hentes.

A BMPA elmondása szerint a brit húsiparban tevékenykedő vállalatok (mint sok más iparágban is) az európai uniós munkavállalók egyre nagyobb mértékű kivándorlását tapasztalják. Néhányan inkább visszatérnek az Európai Unióba a Brexit bizonytalansága, és a font összeomlása miatt. Az egyesület szerint megoldást jelentene, ha bevezetnének egy olyan vízumrendszert, amely megfelelő fizetések mellett mind a szakképzett, mind pedig a kevésbé szakképzett munkavállalók számára stabil munkahelyet biztosít. Ugyanakkor fontos lenne azt is kikötni, hogy nem szezonális, hanem egész évben tartó, állandó munkáról van szó. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!