Óriási a munkaerőhiány a húsiparban: kevés a szakképzett hentes

agrarszektor.hu
Komoly munkaerőhiánnyal küzd a brit húsipar, a Brexit miatt ráadásul egyre több európai uniós munkavállaló hagyja ott az országot. Az Egyesült Királyságban nincs elég szakképzett hentes, így a külföldről érkező munkaerővel, akár több ezer munkahelyet is képesek lennének betölteni. A szakemberek szerint egy olyan vízumrendszert kellene létrehozni, amely megfelelő fizetéseket biztosít minden munkavállaló számára, és nem szezonális időre szól, hanem egész évre.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyre nagyobb problémákkal szembesül a brit húsipar a Brexit miatt. A szakemberek szerint ugyanis, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, akkor sokkal nehezebb lesz elegendő munkaerőt találni az ágazatba, jelenleg ugyanis a brit húsfeldolgozó munkák 70 százalékát uniós munkavállalók töltik be. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A brit kormány 30 ezer fontos fizetést javasolt a "szakképzett", nem az Egyesült Királyságból származó munkavállalóknak, ez az érték azonban meghaladja a Brit Húsfeldolgozó Egyesület (BMPA) szakképzett henteseinek fizetését. Emiatt az uniós munkavállalók nem jogosultak arra, hogy az Egyesült Királyságban dolgozzanak, pedig több ezer betöltetlen munkahely van, főleg azért, mert nincs elég szakképzett brit hentes.

A BMPA elmondása szerint a brit húsiparban tevékenykedő vállalatok (mint sok más iparágban is) az európai uniós munkavállalók egyre nagyobb mértékű kivándorlását tapasztalják. Néhányan inkább visszatérnek az Európai Unióba a Brexit bizonytalansága, és a font összeomlása miatt. Az egyesület szerint megoldást jelentene, ha bevezetnének egy olyan vízumrendszert, amely megfelelő fizetések mellett mind a szakképzett, mind pedig a kevésbé szakképzett munkavállalók számára stabil munkahelyet biztosít. Ugyanakkor fontos lenne azt is kikötni, hogy nem szezonális, hanem egész évben tartó, állandó munkáról van szó. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?