2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Élelmiszer

Örökre megváltozhat a magyar alma íze: ennek sokan nem fognak örülni

A klímaváltozásnak a mezőgazdaságban is számtalan negatív hatása van, az egyik ilyen például a világ almatermesztésében érzékelhető. Nem elég ugyanis, hogy a magasabb páratartalom és hőmérséklet miatt egyre több kártevő és kórokozó jelenik meg az ültetvényekben, emiatt jelentősen csökken a termésmennyiség, és a minőség is érezhetően változik. A felmelegedés ugyanis a legtöbb almafajta ízére is kihat, hatására ugyanis kevésbé savas, de sokkal édesebb gyümölcsök fejlődhetnek.
 
 

Rengeteg negatív hatása van a klímaváltozásnak a mezőgazdaságra, és ez alól az almatermesztés sem kivétel - írja az agroinform.hu. A legújabb elemzések szerint a 21. század végéig akár 4 fok is lehet a globális felmelegedés az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek miatt, ami erősen kihat majd a világ almatermesztésének mennyiségére és minőségére is. A változás megnehezíti majd a termesztők helyzetét, az ősztől tavaszig tartó időszakban ugyanis a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, emellett a melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell. Ugyanakkor a felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet. A csapadékhiány, az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát, a legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu