Örökre megváltozhat a magyar alma íze: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
A klímaváltozásnak a mezőgazdaságban is számtalan negatív hatása van, az egyik ilyen például a világ almatermesztésében érzékelhető. Nem elég ugyanis, hogy a magasabb páratartalom és hőmérséklet miatt egyre több kártevő és kórokozó jelenik meg az ültetvényekben, emiatt jelentősen csökken a termésmennyiség, és a minőség is érezhetően változik. A felmelegedés ugyanis a legtöbb almafajta ízére is kihat, hatására ugyanis kevésbé savas, de sokkal édesebb gyümölcsök fejlődhetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rengeteg negatív hatása van a klímaváltozásnak a mezőgazdaságra, és ez alól az almatermesztés sem kivétel - írja az agroinform.hu. A legújabb elemzések szerint a 21. század végéig akár 4 fok is lehet a globális felmelegedés az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek miatt, ami erősen kihat majd a világ almatermesztésének mennyiségére és minőségére is. A változás megnehezíti majd a termesztők helyzetét, az ősztől tavaszig tartó időszakban ugyanis a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, emellett a melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell. Ugyanakkor a felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet. A csapadékhiány, az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát, a legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?