Szenzációs áttörés? - Így maradhatnánk életben a Marson

agrarszektor.hu
Megélnek a növények olyan talajon, amely hasonlít a Marson találhatóhoz - erre derített fényt egy egyetemi kutatás. A talaj tehát nem lehet akadálya annak, hogy az ember a Marson növényeket termeljen, ha sikerül oda eljutnia. Más kérdés, hogy a mostani kísérletben csak a talaj hasonlított a marsihoz, az egyéb ottani körülményeket nem modellezték.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Olyan növénytermelési kísérletet végeztek a Wageningen Egyetemen, amelyben haszonnövényeket a Mason találhatóhoz hasonló talajban neveltek - írja az Index. Tíz különböző zöldséget, többek között paradicsomot, borsót, zabot, spenótot és póréhagymát termesztettek így.

Az eredmények a kutatókat is meglepték, mert a "marsi talajon" mindegyik növény megtermett, bár valamivel rosszabb eredményeket hozott a földihez képest. Mindenesetre a kísérlet rávilágított arra, hogy az első telepeseknek lehet esélyük élelmet termelni, ha eljutnak a Marsra. Tény azonban, hogy az egyetemi kísérletben most csak a talaj volt a marsihoz hasonló, a többi körülményt nem teremtették meg, mivel a növényeket üvegházban termesztették állandó páratartalom, hőmérséklet és fényviszonyok mellett. Úgyhogy az továbbra is kérdéses, hogyan lehetne a növények számára valamennyi fontos körülményt biztosítani a bolygón.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?