Újabb agrárfúziót hajtanak végre a Mészáros-csoportban

Újabb agrárfúziót hajtanak végre a Mészáros-csoportban

agrarszektor.hu
Meghatározó mezőgazdasági cégébe, a felcsúti Búzakalász 66 Kft.-be olvasztja a Mészáros-csoport a Békés megyei Muronyban található Murátó Mezőgazdasági Zrt.-t. E mezőgazdasági vállalat volt az, amelynek megvásárlásával a csoport néhány éve megszerezte a korábban állami gazdaságként működő, szintén muronyi Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Beolvad a muronyi Murátó Zrt. a Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft.-be, amely a beolvadó társaság általános jogutódjává válik - tudta meg az agrárszektor.hu. A felcsúti Búzakalász 66 Mészáros Lőrinc befekteteő meghatározó agrárérdekeltsége, amely több mezőgazdasági vállalatban is tulajdonosként jelenik meg. Így e cég volt a tulajdonosa a most beolvadó Murátó Zrt.-nek is.

A Murátó korábban a szekszárdi Status Capital Befektetés Zrt. érdekeltségébe tartozott, amelynek kivásárlásával a Búzakalász 66 2017-ben lépett be tulajdonosként. Az akkori tranzakcióval a felcsúti cég a muronyi Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t is megszerezte, mivel annak tulajdonosa a Murátó volt, később pedig a Murátó helyett a Búzakalász 66 vált a Hidasháti közvetlen tulajdonosává.

A Hidasháti Zrt. korábban állami gazdaságként működött, és az első Orbán-kormány idején, 2001-2002-ben került a privatizált vállalatok közé. Az akkori magánosítás egyik sajátossága volt, hogy a társaság használatában lévő állami földek bérleti idejét ötven évvel meghosszabbították, vagyis az 2052-ben jár le. Így a területeket a cég mostantól számítva 30 évig biztosan használhatja, cserébe pedig bérleti díjat kell fizetnie az államnak.

A legutolsó nyilvános adatok szerint a Hidasháti Zrt. mintegy 3000 hektárnyi területen gazdálkodik, amelyek között bérelt, saját tulajdonú és integrált földek is találhatók. A cég a szántóföldi növénytermelés mellett tejelő szarvasmarhatartással és vetőmag-feldolgozással is foglalkozik. Két évvel ezelőtt mintegy 2,7 milliárd forint árbevételt ért el 190 millió forint adózott eredmény mellett.

A Murátó most napirenden lévő beolvadása nem az első fúziós tranzakció a Mészáros-csoport agrár- és élelmiszergazdasági divíziójában. Korábban például a felcsúti Talentis Agro Zrt.-nél született olyan döntés, hogy befogadó társaságként egyesül a sárvári Mezort Zrt.-vel. A Gazdasági Versenyhivatal pedig éppen a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a tulajdonosi kör kérelmet nyújtott be a pulykafelolgozó szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. összefonódásának engedélyezésére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?