Trükkös multik: nem árt fenntartásokkal kezelni a magyar élelmiszerboltok reklámjait

Trükkös multik: nem árt fenntartásokkal kezelni a magyar élelmiszerboltok reklámjait

agrarszektor.hu
Sem az időjárás, sem pedig a nyomott export felvásárlási árak nem könnyítik meg a hazai dinnyetermesztők helyzetét. A június közepén induló sárga-, majd a júliusban hozzá csatlakozó görögdinnyeszezont várhatóan még szeptemberben is élvezheti a magyar fogyasztó, már ha az idő kegyes lesz hozzá. Ugyanakkor nem árt résen lenni a boltokban, érdemes ugyanis fenntartásokkal kezelni, amikor a multik azt reklámozzák, hogy náluk bizony csak hazai kerül a polcokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vetőmag-eladási és termésbecslési adatok alapján mintegy 525 hektár sárga- és 4000 hektár görögdinnyét termesztenek itthon, de míg előbbi csekély 5%-os növekedést, addig utóbbi 800 hektáros csökkenést mutat a tavalyi évhez képest - mondta a HelloVidéknek Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke. A szakember szerint a termőterületek nagyságának szűküléséhez egyszerre járulnak hozzá a megnövekedett termelési költségek, a mély és nyomott export felvásárlási árak, valamint a mezőgazdasági szektorban mind inkább nagyobb problémát jelentő kézi munkaerő, pláne akkor, hogyha a vendégmunkásokat csak idényjelleggel tudják foglalkoztatni. Területi bontásban ez a hanyatlás leginkább Békés megyét és a Nyírséget érinti, amelyek a hazai export legnagyobb részét adják, itt 15-20%-os a visszaesés, míg a többi termesztő körzetben nagyon minimális csökkenés vagy stagnálás tapasztalható.

EZ IS ÉRDEKELHET

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke szerint nemcsak a dinnyéseket, hanem az ágazatban dolgozó más termelőket is ugyanúgy érintik az évről évre egyre nagyobb megpróbáltatások. Akár az input anyagok árainak, a munkabéreknek az emelkedése mind-mind befolyásolják azt, hogy az árut egyre drágábban tudják előállítani, miközben a mai kor azt követeli meg tőlük, hogy egyre szélesebb skálán és egyre jobb minőséggel rukkoljanak elő. A magyar gazdáknak a görög, az olasz és a spanyol termelőkkel kell versenyre kelnie, miközben tudomásul kell venni, az elmúlt évek, de főleg az idei év időjárására gyakorlatilag már azt lehet mondani, hogy nem kedvez a magyarországi görögdinnye termesztésének - ment bele részleteiben az évek óta fokozódó nehézségekbe Göcző Mátyás, az egyesület elnöke.

Az áprilisi-májusi időjárás különösen kegyetlen volt a dinnyésekhez, ami mind a korai, mind a késői ültetvényeket megviselte. A fagykár 20 és 70% között mozgott, amely területkiesést a gazdák jobbára újraültetéssel próbáltak pótolni, de a fólialevételt követő időszak sem kedvezett a növényeknek. Göcző Mátyás szerint a görögdinnye fejlődése szempontjából két hét volt optimális, majd azt követően az özönvízszerű esőzések, illetve a reggeli csekély 4-5 Celsius fokos hidegek kemény próbák elé állították a termelőket. Mintegy ezt kompenzálandó, és válaszul a tavalyi év dinnyebotrányaira, több multi, így a Tesco és a Lidl is július közepétől már csak a hazait engedte felkerülni a polcaira, így legalább az import áru alacsony ára nem okozott problémákat. Mindazonáltal ennek kapcsán a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke hozzátette:

Azért azt ne felejtsük el, hogy az áruházak jól hangzó reklámszövegei, miszerint csak magyar áruval látják el a polcokat, főként a Covid vírusnak volt köszönhető, mert az olasz és spanyol termelők nagy dilemmában voltak, hogyan vágjanak bele a szezonba. Ebből adódóan kevesebb import áru volt a piacon, ami jól jött az áruházláncoknak, csak ennek így kellene működnie a többi évben is.

Az értékesítés szempontjából Göcző Mátyás úgy véli, a belföldi piacon nincsenek problémák, viszont az exportot illetően annál inkább. Szerinte a külföldre értékesítő felvásárlótelepeknek kell fokozott marketing tevékenységet folytatniuk, ha munkájukból továbbra is profitálni akarnak, mert meg kell erősíteni a hazai termelők pozícióját a külföldi piacokon. Ez pedig nem lesz egyszerű, tekintve a továbbra is olcsó import árut és a nyomott, mély felvásárlási árakat, amik mellett a hazai termelők szinte labdába sem rúghatnak.

Ez a probléma pedig érinti a dél-békési, szűken véve a Medgyesegyháza környéki 1600-1700 hektárnyi területet, ami a hazai görögdinnye-termelés majdnem 40%-át adja, és amelyből ugyanúgy kerül a hazai és a külföldi fogyasztókhoz is. Az egyesület elnöke szerint ezért az egyetlen lehetséges út a termelők számára a költséghatékony termesztés és a már meglévő költségek csökkentése úgy, hogy közben a már meglévő minőségből nem engednek, mert a ma értékesített mézédes dinnye fogja csak eladni a következő napi árut.

Göcző Mátyás szerint az idei szezont egy közepes termésmennyiséggel fogjuk zárni, az előzetes becslések szerint a sárgadinnyéből 16-18 ezer, a görögdinnyéből pedig 160 ezer tonnával számolhatunk. Baranya és Békés megyében a napokban zárják az idényt, már a termelők 90%-a befejezte a szüretet, illetve Tolnában, Hevesben és a Jászságban is a hónap végéig leszedik az utolsó dinnyéket. A legtovább Szabolcs-Szatmár-Beregben élvezhetik a mézédes hazait, ott a kegyes időjárás mellett akár szeptember közepéig is lesz biztonsággal a görögdinnyéből. Tekintettel a szezonzárásra, nem árt csipkednie magát annak, aki szeretne még egy utolsó falatot harapni a 2020-as nyár ízéből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02