2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Élelmiszer

Újrahasznosítja vágóhídi melléktermékeit a Kométa

A vágóhídján keletkező melléktermékek feldolgozásával kezd új termékek előállításába 2018 végétől a kaposvári Kométa 99’ Zrt. A cég több mint 1,3 milliárd forintos beruházás eredményeként valósítja meg az új termékek - ipari zsír és húsliszt - gyártását, amelyek értékesítéséből 350-400 millió forint plusz árbevételt remél.
 
 

2018 végétől új termékek előállításába kezd a Kométa 99’ Zrt. egy több mint 1,3 milliárd forintos beruházás eredményeként - áll a társaság közleményében. A cég a vágóhídján keletkező melléktermékek feldolgozásával fogja előállítani az új termékeket, így a hulladékmegsemmisítés elmaradásából mintegy 50 millió forint megtakarítást remél évente.

Az új termékek értékesítéséből pedig 350-400 millió forint árbevételt várnak, ezekkel az eredményekkel a beruházás várhatóan három éven belül megtérül.

A kaposvári vágóhídon olyan technológiát honosítanak meg, amellyel az évente keletkező 6800 tonna melléktermékből 1100 tonna ipari zsírt és 2200 tonna húslisztet készítenek. A feldolgozásra nem alkalmas anyagokat pedig szakszerűen ártalmatlanítják majd. Az ipari zsírt a vegyiparban, a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban hasznosítják, Olaszországban kogenerációs motorokkal elektromos energiát is előállítanak belőle. A húslisztet pedig hobbiállat-eledel készítéséhez használják fel erre szakosodott vállalkozások – közölte a húsipari cég.

Magyarországon egyedülálló, hogy egy főtevékenységként vágással, húsfeldolgozással, húsipari termékgyártással foglalkozó vállalkozás új termékeket állítson elő vágóhídi melléktermékekből. Ezzel a Kométa nemcsak bevételre tesz szert, hanem a környezet védelméhez is hozzájárul.

A cég közleménye szerint a Kométa az elmúlt 10 évben mintegy 8 milliárd forintot költött fejlesztésekre,

egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és a csontozó üzemet, valamint jelentős fejlesztéseket hajtott végre a gyártó és csomagoló üzemegységekben.

A két olasz húsiparos család és a kaposvári önkormányzat tulajdonában lévő, a somogyi megyeszékhelyen, valamint Budapesten mintegy 700 embert foglalkoztató Kométa tavaly 6 milliárd forinttal növelte árbevételét az előző évihez képest, az adózás előtti eredménye meghaladta az 550 millió forintot.

Az elmúlt négy évben a cég bevétele megduplázódott, 18 milliárd forintról 36 milliárd forintra nőtt.

A társaság tavaly a 2015. évinél 21 százalékkal több, 57 ezer tonna húst és húskészítményt állított elő és adott el. Az árbevétel 61 százaléka a belföldi értékesítés eredménye, az exportárbevétel részarány 37-ről 39 százalékra nőtt 2016-ban. A készítményexport 52 százaléka Olaszországba irányul, de a Kométa termékei emellett több mint 30 országba is eljutnak. A cég megduplázta dél-koreai kivitelét, és elindította az exportot Japánba is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!