2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Élelmiszer

Van bőven, mégsem esszük: nem fogyasztanak elég mézet a magyarok

A mézfogyasztást és a méz egészségre gyakorolt hatásait népszerűsíti őszi, „Legyen minden nap, mézes nap” szlogen alatt futó kampányában az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 2019. október 17-én indult és mintegy két hónapon át zajló promóció során különböző rendezvényeken, valamint médiakampányban népszerűsítik a mézfogyasztást.
 
 

Magyarországon 15 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent - írja közleményében az Agrármarketing Centrum (AMC). A belföldi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dkg, miközben Németországban 1,3 kg, Görögországban pedig 1,5 kg mézet fogyasztanak az emberek. A méz rendkívül egészséges élelmiszer, természetes antibiotikum, vitaminok és ásványianyagok tárháza, ezért az őszi mézkampány határozott célja, hogy általa növekedjen a belföldi mézfogyasztás.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A kampányindító sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik. A miniszter hozzátette, hogy a szaktárca újonnan bevezetett támogatásokkal ösztönzi a mintegy 1,2 millió méhcsaláddal rendelkező méhészeket, akik jövedelempótló támogatásként a tavaly bevezetett méhcsaládonkénti 500 Ft-os összeg helyett jövőre már 1000 Ft támogatást igényelhetnek. Ennek fedezetére a minisztérium 700 millió forintot különített el. Dr. Nagy István kitért arra is, ezen a kereten felül további 600 millió forint beruházási támogatás segítette a méhészeti ágazatot a Vidékfejlesztési Program keretében.

A két hónapon át zajló kampány során számos rendezvényen és a médiában is találkozhatnak a „Legyen minden nap mézes nap” szlogent viselő promóció üzeneteivel. Az őszi mézkampány során online és rádiós hirdetésekkel is felhívjuk a figyelmet ennek a kiváló, betegségmegelőző élelmiszernek a fogyasztására, de olyan rendezvényeken is népszerűsítjük a mézet, mint november 15-én az Európai Mézes Reggeli, amelynek központi eseménye Tamásiban zajlik majd, vagy november 30-a és december 1-je között a Kárpát-medencei Mézfesztivál Zalaegerszegen - mondta Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke kiemelte, hogy Magyarországon kiváló minőségű mézet állítanak elő a méhészek. 2018-ban közel 23 ezer tonna mézet exportált Magyarország, 400 tonna behozatal mellett. Az OMME elnöke elmondta, hogy hazánkban a legnépszerűbb mézfajta még mindig az akácméz, amelyhez hozzájárul az is, hogy Magyarországon található Európa akácerdeinek mintegy kétharmada, közel 500 ezer hektár. Ennek köszönhetően az éves termés legalább felét adja a nem aromás, későn ikrásodó, világos színű, közkedvelt akácméz.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatóságának elnöke az Európai Mézes Reggeli rendezvényt emelte ki, amelyhez a Kamara már évek óta csatlakozik. Az Európai Mézes Reggeli Programra óvodák és iskolák jelentkezhetnek, tavaly mintegy 500 intézmény csatlakozott. Ezáltal a kamara olyan gyermekekhez is juttathat el mézet, akik még sohasem kóstolhatták ezt a finom és egészséges élelmiszert.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu