Vége az édes életnek: nagyot ugorhat idén a cukor ára

agrarszektor.hu
Még mindig jóval több a cukor Európában, mint a kvótakivezetés előtt volt, de a számok alapján sokat javult a helyzet. A javulást a termelők szempontjából értjük, a fogyasztók ugyanis nem fognak örülni, ha bekövetkezik a Bizottság által idénre várt 15 százalékos áremelkedés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehércukor átlagára 2019 júliusában 320 euró/tonna volt, megegyezett az előző havival (321euró/tonna). A tagországok jelentett adataiból három regionális átlagárat képez az unió és ezt teszi közzé. Eszerint júliusban az 1. régió (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Svédország, Szlovákia) átlagára 324 euró/tonna volt. A 2. régióhoz tartozó meghatározó termelő országok (Franciaország, Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Belgium) átlagára ennél alacsonyabb, 308 euró/tonna volt. A déli országokat, Bulgáriát, Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot, Portugáliát és Romániát tömörítő 3. régió átlagára 386 euró/tonna volt, 1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség cukorimportja a 2018/2019. gazdasági év 2019. szeptember 25-ig eltelt időszakában 1,9 millió tonna volt,42 százalékkal haladta meg az előző szezon hasonló periódusában beszállított mennyiséget. A WTO-kvóták közül a brazil kontingens (78 ezer tonna) teljes mértékben kimerült, a Balkán-kvóta kihasználtsága 50 százalékos volt. A 177 ezer tonnás kedvezményes vámkontingenst Közép-Amerika 90 százalékban használta ki szeptember 23-ig, a Dél-afrikai Köztársaság pedig a 150 ezer tonnás mennyiség 86 százalékát hívta le. Az ukrán vámkontingenst (20 ezer tonna) teljes mértékben kihasználták.

Az unió cukorkivitele a 2018/2019. gazdasági évben 1,6 millió tonna volt szeptember 24-ig, ami ugyan a kvótakivezetés előtti azonos időszak mennyiségénél 19 százalékkal több, de az előző szezon hasonló időszakában exportált mennyiségnek csak mintegy a fele volt, mutatva, hogy a kvóták kivezetése utáni túltermelés valamelyest mérséklődik a közösségben

.A cukor világpiaci ára az unió előrevetítése szerint így alakulhat az elkövetkező években:


Címlapkép: MTI Fotó: Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?