2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Élelmiszer

Zöld utat kaptunk - Nekik már biztos, hogy kell a magyar baromfi

Bővül a baromfi és szarvasmarha kiviteli lehetősége hazánknak. Június negyedikétől ugyanis újra szállíthatunk baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába és Japánba, illetve megindulhat a tenyésztésre szánt szarvasmarha kereskedelme Kazahsztánnal. A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) 83. éves közgyűlésén több kétoldalú megbeszélést is folytattunk a résztvevő tagállamok képviselőivel, és Magyarország megkapta a klasszikus sertéspestis mentességet igazoló oklevelet is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Újra szállíthatunk Japánba és Dél-Afrikába baromfit, valamint baromfihúst június negyedikétől – jelentette ki Bognár Lajos, országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek. Az OIE 83. éves közgyűlésén ugyanis Dél-Afrika és Japán is feloldotta a korábbi madárinfluenza járvány miatt bevezetett korlátozást. A japán féllel megbeszéléseket folytattak az esetleges vadhússzállítás feltételeinek megteremtéséről is – tette hozzá Bognár Lajos.

Emellett Kazahsztánnal is megindulhat a tenyésztésre szánt szarvasmarha tenyésztése. A párizsi rendezvényen Magyarország megkapta a klasszikus sertéspestis mentességet igazoló oklevelet is. Az elismerést a 2007 és 2009 között, vaddisznókban kimutatott járvány felszámolásáért tett szigorú hatósági intézkedésekkel sikerült kiérdemelni.

A helyettes államtitkár több kétoldalú megbeszélést is folytatott az OIE közgyűlésén résztvevő tagállamok képviselőivel, köztük az izraeli, a ciprusi, a japán, az ukrán és a lengyel delegáció képviselőivel is. Az izraeliek elégedettek a magyar marhahús minőségével, így nyitottak az ország esetleges marhahús exportengedély kérelmére


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu