2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Élelmiszer

Zöld utat kaptunk - Nekik már biztos, hogy kell a magyar baromfi

Bővül a baromfi és szarvasmarha kiviteli lehetősége hazánknak. Június negyedikétől ugyanis újra szállíthatunk baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába és Japánba, illetve megindulhat a tenyésztésre szánt szarvasmarha kereskedelme Kazahsztánnal. A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) 83. éves közgyűlésén több kétoldalú megbeszélést is folytattunk a résztvevő tagállamok képviselőivel, és Magyarország megkapta a klasszikus sertéspestis mentességet igazoló oklevelet is.
 
 

Újra szállíthatunk Japánba és Dél-Afrikába baromfit, valamint baromfihúst június negyedikétől – jelentette ki Bognár Lajos, országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek. Az OIE 83. éves közgyűlésén ugyanis Dél-Afrika és Japán is feloldotta a korábbi madárinfluenza járvány miatt bevezetett korlátozást. A japán féllel megbeszéléseket folytattak az esetleges vadhússzállítás feltételeinek megteremtéséről is – tette hozzá Bognár Lajos.

Emellett Kazahsztánnal is megindulhat a tenyésztésre szánt szarvasmarha tenyésztése. A párizsi rendezvényen Magyarország megkapta a klasszikus sertéspestis mentességet igazoló oklevelet is. Az elismerést a 2007 és 2009 között, vaddisznókban kimutatott járvány felszámolásáért tett szigorú hatósági intézkedésekkel sikerült kiérdemelni.

A helyettes államtitkár több kétoldalú megbeszélést is folytatott az OIE közgyűlésén résztvevő tagállamok képviselőivel, köztük az izraeli, a ciprusi, a japán, az ukrán és a lengyel delegáció képviselőivel is. Az izraeliek elégedettek a magyar marhahús minőségével, így nyitottak az ország esetleges marhahús exportengedély kérelmére


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó