AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
Az Agrárszektor kérdésére Veszprémi László elmondta, évekkel ezelőtt a 11 hektár saját szőlő mellé még 7 hektárt béreltünk is, be kellett azonban látniuk, hogy az étkezési szőlő termelésére csak ráfizetnek, pláne, hogy az idénymunkákra egyre nehezebb volt embert találni. Visszaadták tehát a bérleteket, azóta pedig a saját területről szüretelt szőlő minden bogyójából igyekeznek bort készíteni a lehető legjobb minőségben.
Mint megtudtuk, idénymunkásokat évek óta nem vesznek fel, ezért a gazdaságban minden feladat a család két generációjára, és a két állandó dolgozójukra vár a szőlőben, a borászatban, a kereskedelemben, a kiszállításban és a vendéglátásban is. Ezekben a napokban a legtöbb munkát a növényvédelem adja a szőlő- és a borgazdaságokban. Egymást követik a különböző mennyiségű csapadékot hozó záporok és a hűvösebb, majd a melegebb napok. Szinte óránként oda kell figyelni a szőlőlevelekre, mert pillanatokon belül megtelepedhet a fonákjukon a lisztharmat és a peronoszpóra. Veszprémi László azonban különösebben nem aggódik.
A kötcsei borászat irányítója kiemelte, hogy a területükön két éve zajlik egy kísérlet egy szlovákiai magyar vállalkozással együttműködésben. A szőlősorok közé pillangós növények keverékét vetik el, és amikor a pillangósok már 70-80 centiméteres magasságra megnőnek, illetve a magokat is megérlelik, akkor a növényeket lehengerezik. Így nem csak a jövő évi vetést végzek el, de ez a zöld szőnyeg védi a szőlőtöveket attól, hogy záporok idején a kártékony gombák spórái a talajról felcsapódjanak az alsó levelekre. A módszer másik előnye, hogy megoldja a talaj nitrogénutánpótlását is, így csak a többi szükséges nyomelem pótlására kell koncentrálnia a gazdának. Szüret után már csak egy mélylazításra van szükség, hogy a téli csapadékból minél többet tudjon tárolni az agyagos altalaj.
Mint az kiderült, a Veszprémi család gazdaságában eddig még soha nem szedte kombájn a fürtöket, ebben az évben viszont minden valószínűség szerint a munkáskezek hiánya miatt igénybe veszik a gépi segítséget. Ráadásul ez a megoldás már jobban szolgálja a minőséget, mert a hajnali munkavégzés miatt nem a felforrósodott szőlőszemek kerülnek majd be a présbe. A kézi szüret várhatóan csak a legmeredekebb domboldalakon marad meg a következő időszakban.
A koronavírus-járvány miatti leállás nagy bevételkiesést jelentett a Veszprémi borászatnak is. Január vége és június közepe között szinte be sem kellett kapcsolni a pénztárgépet, úgymond nulla bevételük volt. Partnereik döntően vendéglátóhelyek, amelyek hónapokra kénytelenek voltak bezárni. Boros pincéjükben vendégteraszt működtetnek, ahova csak néhány hete kezdtek el visszatérni a vendégek. Öröm az ürömben, hogy a Dél-Balatoni Borvidéken idén jól sikerült a szőlő virágzása, és a kötési is jó volt, szépen növekednek a szőlőszemek. Egyelőre jó termés mutatkozik, ezt azonban egyelőre még nem szabad elkiabálni.