Drágul a liszt a kötelező béremelések miatt

agrarszektor.hu
Elkerülhetetlennek tartja a malomipar a liszt árának minimum 5 százalékos emelését. Az alacsony iparági profit miatt ugyanis a vállalatoknak nincsenek tartalékaik az előírt béremelésekhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez - indokolta a várható lisztáremelést a Gabonaszövetség. Az érdekképviselet szerint legalább 5 százalékos drágításra lenne szükség.

A szövetség tájékoztatása szerint minden vállalat maga dönti el, mikor és milyen mértékben emeli az árait, de már a januári bérek kifizetése is nehézséget okozhat a vállalatoknak. Január 1-jétől törvényi kötelezettség a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, az emelés szükségességét a kormány a növekvő munkaerőhiánnyal, a kivándorlás elleni fellépés szükségességével magyarázta.

Az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző a malomiparra, ahol a munkaerő utánpótlása is hiányzik, hiszen az országban nincs molnárképzés, miközben a magasabb bérek sok szakembert vonzanak külföldre - hangsúlyozza a szövetség. Mindezek a szervezet szerint elkerülhetetlenné teszik a jelentős béremelést, így a liszt árának növelését is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?