Hatalmas pofon az olcsó tejnek

agrarszektor.hu
A nagy multi is behódolt a tejlobbinak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Felvette tagjai sorába az Auchan Magyarország Kft.-t a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely eddig elsősorban a termelőket és a feldolgozókat képviselte. A lépés azért nagy jelentőségű, mert a terméktanács korábban többször is támadta az áruházláncot tisztességtelen piaci magatartás gyanúja miatt, az olcsó külföldi UHT-tejek miatt pedig nem is olyan régen fel is jelentette. Így a tagfelvétel most egyfajta békekötésként értelmezhető a külföldi tulajdonú Auchan és a hazai termelők, feldolgozók között. Kérdés, hogy ennek nyomán a fogyasztóknak le kell-e majd mondaniuk az olcsó imorttejekről?

A terméktanács január 31-én vette fel tagjai közé az Auchant, illetve ezzel párhuzamosan az üzletlánccal együttműködési megállapodást is kötött, amelyet Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnöke és Dominique Ducoux, az Auchan vezérigazgatója írt alá.

Azért kezdeményeztük a Tej Terméktanáccsal az együttműködési megállapodás aláírását, hogy folyamatosan biztosítsuk a hazai, kiváló minőségű tejet áruházainkban - fogalmazott Dominique Ducoux, hozzátéve, hogy e megállapodással ismét a hazai vállalkozások pozícióit erősítik.

A terméktanács a mostani tagfelvételt első lépésnek tekinti, mivel számos más kiskereskedelmi vállalat is jelezte tagfelvételi igényét - áll a szakmai szervezet közleményében. Ezért azt remélik, hogy a termékpálya teljes vertikumát (a termelőket, a feldolgozókat és a kereskedőket) reprezentatív módon képviselhetik a jövőben.

A mostani megállapodásban a terméktanács és az Auchan közös célokat fogalmazott meg, illetve együttműködést határoztak el olyan témakörökben, amelyekben egyértelmű a piaci szereplők érdekközössége, de ezen túlmenően a két szervezet néhány pontban konkrét vállalásokat is tett. A megállapodás részletes szövege a terméktanács honlapján található meg.

A terméktanács azt reméli, hogy a megállapodás, illetve a tagfelvétel példaértékű lehet más kereskedelmi piaci szereplők, illetve az egész élelmiszergazdaság számára. Ettől a lépéstől ugyanis azt várják, hogy a piaci szervezettség jelentősen javul, a konzultációs és az együttműködési lehetőségek szélesednek. Így - a hazai fogyasztók érdekeit is szem előtt tartva - jelentősen javulhat a tejágazatban dolgozó vállalkozás helyzete, illetve a termékpályán felmerülő problémákat könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban oldatják majd meg.

Az utóbbi időszak eseményei ugyanakkor azt bizonyítják, hogy nem volt mindig ilyen felhőtlen a viszony a terméktanács és az Auchan között. A szervezet az elmúlt években több bejelentést is tett a hatóságokhoz a kiskereskedelmi láncok - így az Auchan - ellen, leginkább beszerzési ár alatti értékesítés, illetve a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt. Az eljárások nyomán az üzlethálózatokra több esetben is bírságokat szabtak ki.

A legnagyobb vitát az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT), külföldről származó tejek váltották ki, amelyek a hazai tejpiaci vállalkozások szerint irreálisan alacsony árakon jelentek meg az üzletláncokban. Az Auchanban egyébként most is kaphatók olyan 1,5 százalékos importált UHT-tejek, amelyek a hazai előállítású, hasonló kategóriájú termékeknél többnyire jóval olcsóbbak. Kérdés, hogy a megállapodás nyomán az üzletlánc változtat-e üzletpolitikáján és eltünteti-e áruházai polcairól a hazai vállalkozásoknak komoly konkurenciát jelentő, olcsó importtejeket?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?