A pénzből egy traktort vásároltam, mivel ez minden munkaművelet alapja - interjú Rozsics Tamás fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Rozsics Tamás 2008 óta foglalkozik földműveléssel és állattartással, utóbbiról úgy gondolja, hogy az eltűnt vidéki tehéntartás miatt igen nehéz feladat, a repcetermesztést biztos piacnak tartja, legfőbb bevételi forrása pedig tavaly a kukorica volt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?
 
A mezőgazdasági technikum elvégzése után rögtön 2008 őszétől kezdtem földműveléssel és állattartással foglalkozni. Mivel a családom is ezzel foglalkozik, úgy gondoltam, hogy kellő bátorsággal,szaktudással, családi háttérrel és biztatással én is a mezőgazdaságban keresem a jövőmet.
 
Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?
 
Jelenleg 40 hektáron termelek, amely 100 %-ban bérelt földterület. Főként búzát termelek, de a takarmánynövények (silókukorica, kukorica, lucerna) mellett a napraforgó is megtalálható földemen. Amennyiben a szántóterületem nagyságát növelni tudom, repcetermesztéssel is szeretnék foglalkozni, mert az utóbbi években biztos piacot jelenett jó értékesítési árak mellett. Emellett 12 db magyartarka hízómarhám is van.
 
Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?
 
Szinte minden terményem a helyi Unser Lagerhaus Kft -hez kerül. Családom is itt értékesít minden terményt, ezért az évek óta kialakult jó kapcsolatnak én is hasznát veszem. Ha kell, vetőmaggal, műtrágyával, növényvédő szerrel is segít a kft, melynek árát a beszállított terményből utólag levonja. A tárolásban is partnerek, így a búzát akár a téli hónapokban is tudom értékesíteni, ami jelentős pénztöbbletet eredményezhet. Az elszámolásban korrektek, a fizetés mindig határidőben történik.
 
Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?
 
Igazából nem panaszkodhatom, mivel csak biztos, jó termőképességű földeket használok, ezért vízkárom szinte semmi nem volt. 2010-ben termeltem először repcét, ami ugyan sok ráfordítást igényelt, de ezt szerencsére meg is hálálta. A kukoricát időben tudtam vetni és aratni is, így a 2010-es év legjobb bevételi forrását hozta. A búzánál ugyan volt egy kis kiesés, de szerencsére nem lett meghatározó.
 
Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?
 
Az indulásom után került kiírásra a Fiatalgazda pályázat, és mivel úgy gondoltam, hogy a pályázási feltételeknek eleget teszek, illetve később is eleget tudok majd tenni, ezért döntöttem a pályázás mellett. Szerencsére nyertem, amit azóta is nagy segítségnek tartok. A pénzből egy traktort vásároltam, mivel ez minden munkaművelet alapja. Döntésemet azóta sem bántam, meg mivel az új gép mindig "tettrekész".

 
Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?
 
Azóta nem pályáztam. A pályázatíró cég folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket, és értesítenek, ha valami hozzám köthetőt látnak. Természetesen én is elolvasom a pályázatokkal kapcsolatos híreket az interneten, illetve a különböző agrármagazinok havonta megjelenő számaiban.
 
Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?
 
A géppark fejlesztése lenne az elsődleges célpont, hiszen jó gépekkel lehet hatékonyan, költségtakarékosan és persze időben elvégezni a különböző munkákat. Természetesen jó lenne, ha szántóterületemet saját tulajdonú földekkel tudnám növelni. Erre azonban a jelenlegi földárak mellett kicsi az esély. A magyartarka hízóbikára is egyre nagyobb a kereslet, így szeretném az állatlétszámot is növelni, amire szintén azt mondhatom, hogy az eltűnt vidéki tehéntartás miatt nem egyszerű feladat.
 
ADATOK:
 
Név: Rozsics Tamás
Születési hely, idő: Kapuvár 1986.10.13.
Iskolák: Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium
Ágazat: növénytermesztés,állattenyésztés
Gazdaság területe: 40.24 ha
Alkalmazottak száma: 0
Elnyert támogatások: Fiatalgazda 2008
Családi állapot: egyedülálló
 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43