Bréking: brüsszeli hírek szerint kétéves lesz az átmeneti időszak a KAP-ban

Bréking: brüsszeli hírek szerint kétéves lesz az átmeneti időszak a KAP-ban

agrarszektor.hu
Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy - az Európai Bizottság ellenkezése ellenére - a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában. A Bizottságnak még lehet esélye megakadályozni, de amennyiben a döntés véglegessé válik, ez, a Takarékbank szakértői szerint nagyobb biztonságot jelent a termelők és a finanszírozó bankok számára egyaránt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyar kormány részéről Nagy István agrárminiszter több ízben javasolta az átmeneti időszak meghosszabbítását 2022 végéig. Egyrészt azért, mert több idő maradna az új agártámogatási rendszer kidolgozására és az immár a területalapú támogatásokra is kiterjesztett tagállami programok, az úgynevezett közös stratégiai tervek elfogadtatására az Európai Bizottsággal, tudhattuk meg a Takarékbank közleményéből. Az idő azért fontos, mivel jóváhagyott tervek nélkül nem indulhatnak el az új rendszerben a támogatások kifizetései. Márpedig, ha a kifizetések miatt a tagállamok időkényszerbe kerülnek Brüsszellel szemben, az Európai Bizottság alkupozíciói jelentős mértékben megerősödhetnek, és Brüsszel nagyobb eséllyel vihetné keresztül a Zöld Megállapodás céljait. A Bizottság ugyanis korábban világossá tette, hogy a Zöld Megállapodásban lefektetett, robusztus célkitűzéseit a közös stratégiai tervek jóváhagyása során akarja érvényesíteni. A tervek szerint a növényvédőszer és az antibiotikum használatát legalább 50%-os, a műtrágyafelhasználást legalább 20%-os, és az üvegházhatású gázok kibocsátását 55%os mértékkel csökkentené 2030-ig.

A jelenlegi rendszert már mind a gazdák, mind a kifizető ügynökség - minden hibájával együtt - megismerték, kitanulták. Annak meghosszabbítása 2022-ig nagyobb biztonságot jelent a termelők és a finanszírozó bankok számára egyaránt

- erősítette meg a mostani hírrel kapcsolatban Mezei Dávid, a Takarékbank agrártámogatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

A Takarékbank szakértője felhívta a figyelmet, hogy az átmeneti időszakban zavartalanul folytatódhatnak a Vidékfejlesztési Program területalapú kifizetései is, így az agrárkörnyezetgazdálkodási (akg) és ökológiai gazdálkodási támogatások is. Ugyanakkor a most elfogadott közös parlamenti és tanácsi álláspont alapján, amennyiben egy tagállam az átmeneti időszakban új akg, vagy ökotámogatási program indítása mellett dönt, akkor az - az eredeti, bizottsági javaslattal szemben - három helyett akár ötéves időtartamú is lehet.

A közös költségvetésre és az új Közös Agrárpolitikára vonatkozó tárgyalások java még az ország előtt áll, és mindkettőre súlyos árnyékként vetül a Zöld Megállapodás, valamint az abban foglalt, a gazdák számára az elmúlt időszak legnagyobb kihívását jelentő környezet- és klímavédelmi kötelezettségvállalások. Ezért most különösen igaz az a mondás, hogy "aki időt nyer, életet nyer", hiszen a kétéves átmeneti időszak alatt több idő lesz megismerni és felkészülni a változásokra, mind a gazdáknak, mind a bankoknak, mind pedig az állami intézményrendszernek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?