Ennyin múlott: majdnem meghiúsult a Közös agrárpolitikáról szóló megállapodás

Ennyin múlott: majdnem meghiúsult a Közös agrárpolitikáról szóló megállapodás

MTI
Egy utolsó pillanatban bedobott, "teljesen ésszerűtlen", a kisgazdaságokat hátrányosan érintő javaslat majdnem ellehetetlenítette a Közös agrárpolitikáról szóló megállapodást - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Feldman Zsolt hozzátette: a javaslat a néhány hektáron gazdálkodóknak is egyebek közt kötelező terménydiverzifikációt írt volna elő. A javaslat bekerülését a megállapodásba sikerült megakadályozni - mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarországgal együtt 14 uniós tagállam volt érdekelt abban, hogy a kisgazdaságaik számára egy életszerű és működőképes támogatási rendszert tartsanak fel, ami nem ellehetetleníti, hanem segíti őket.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kifejtette, hogy a következő uniós ciklusra szóló új Közös agrárpolitika változott az előzőhöz képest. Átalakul a mögöttes támogatási feltételrendszer, Magyarország az európai uniós támogatás-igényléseit hét évre előre kell, hogy megtervezze, és a támogatások mértéke bizonyos teljesítményszámoknak is a függvénye lesz. Az új Közös agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban létrejött megállapodás legnagyobb vitája az volt, hogy a környezeti előírások mentén hogyan lehet összeegyeztetni a mezőgazdasági termelés versenyképességét - tudatta Feldman Zsolt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03