2020. szeptember 28. hétfő Vencel

Hírek - Európai Unió

Forronganak Európa méhészei: tüntetéshullám söpör végig a kontinensen

Brüsszelben, Párizsban és Amsterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. A tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak. Erre hívják fel a figyelmet a januári tüntetések is.
 
 

A mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, és végső soron össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben. Ennek hiánya súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet, jelentette ki közleményében az egyesület. A méhészkedés egy olyan tevékenység, ami nem terheli az ökoszisztémát, épp ellenkezőleg, nagyon nagy mértékben annak a fenntartásához járul hozzá. Minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt. A természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn.

Kép forrása: Getty Images

A méhészetek körülményei azonban folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez. Márpedig, ha folyamatosan új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni. Ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A tüntetések helyszíne és időpontja:

 • január 17., 10.00, Brüsszel, Schuman tér
 • január 21., Párizs (Versailles)
 • január 24., Amsterdam:
 • január 27., Brüsszel

Aki többet szeretne megtudni az Egyesület az Európai Méhekért céljairól és tevékenységéről, az a részletekért keresse fel az egyesület honlapját.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu