2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Európai Unió

Hihetetlen fordulatok: itt a gigacégek újabb nagy üzlete

Újabb üzletágakat adott el a Bayer a BASF-nek több mint 1,5 milliárd euróért annak érdekében, hogy a régóta tartó, 66 milliárdos Bayer-Monsanto fúzió 2018 első félévében lezárulhasson. Az üzletre azért volt szükség, hogy a Bayer megfelelhessen a szabályozó hatóságok követelményeinek. A BASF a mostani tranzakcióval együtt 7,6 milliárd eurót költött a Bayer-üzletágak megvásárlására. Ezzel a BASF beléphet a legnagyobb mezőgazdasági inputgyártó cégek közé.
 
 

Beleegyezett abba a napokban a Bayer német vegyipari cég, hogy mezőgazdasági üzletágának további részeit értékesítse a szintén  német BASF vegyipari vállalatnak – írja a www.bloomberg.hu. A BASF így 1,7 milliárd euróért megszerzi a Bayer zöldségvetőmag üzleteit, néhány vetőmagkezelési eljárást, illetve a búzahibridekről, a herbicidekről és a digitális gazdálkodásról szóló kutatási projekteket.

Az üzlet célja, hogy a Bayer 2018 második negyedében lezárhassa a Monsanto hosszú ideje húzódó, 66 milliárd dolláros megvásárlását. A BASF-nek eladott üzletágakkal a Bayer-Monsanto üzlet megfelelhet az Európai Unió és a szabályozó hatóságok követelményeinek.

Ahogy az agrárszektor.hu korábban már megírta, a Bayer a Monsanto-felvásárlás kapcsán 2017 októberében már aláírt egy megállapodást a BASF-fel, amelynek keretében 5,9 milliárd euróért elad bizonyos Crop Science üzletágakat a BASF-nek. A már eladott eszközök között megtalálható a Bayer globális glufozinát-ammónium részlege és lényegében a vállalat összes szántóföldi vetőmaggal foglalkozó üzletága, illetve az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés is. 2018 márciusában azonban a Bayer további kizárólagos tárgyalásokat folytatott a német versenytárssal a zöldségvetőmag üzletágak értékesítéséről is, és a megállapodás a két vállalat között a napokban hivatalosan is létrejött. Ezzel az üzlettel 7,6 milliárd euróra emelkedett azon üzletágak együttes értéke, amelyeket a BASF a Bayertől megvásárolt.

A BASF-nek eladott Bayer üzletágak körülbelül 4300 embert foglalkoztatnak. A BASF ígéretet tett arra, hogy az üzlet lezárása után legalább három évig megtartja az összes állandó munkahelyet.

Miután az amerikai DuPont összeolvadt tavaly a szintén USA-beli Dow Chemicallal, valamint a ChemChina megvásárolta a Syngenta-t, a Bayer-Monsanto üzlet az utolsó a három nagy mezőgazdasági fúzióból, amelyek átalakíthatják a globális gazdálkodást. A BASF nem vett részt a legnagyobb mezőgazdasági inputanyaggyártó cégek átalakulásában, de azzal, hogy jelentős üzletágakat vásárolt meg a Bayertől, komoly versenytárssá lépett elő a piacon. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!