Ír politikus örökölheti meg a közösségi agrártárca vezetését

agrarszektor.hu
A múlt héten kihirdetett végleges biztosi lista alapján az Európai Bizottság (EB) agrártárcájának élére Phil Hogant nevezte ki Jean-Claude Juncker. Phil Hogan az egyik legtapasztaltabb ír politikus, volt környezetvédelmi miniszter, 1993 óta a Fine Gael párt számos vezető tisztségének betöltője, most pedig a második Barroso-bizottság tagjaként 2010 óta dolgozó Dacian Ciolos román szakpolitikust válthatja a tárca élén. Az új biztosok jövő heti meghallgatása során mégis kemény, várhatóan nem csak szakmai jellegű kérdésekkel is szembe kell majd néznie, egy általa ellenőrzött állami cég, az Irish Waters kettős könyvelési ügyei miatt. Szakértők szerint Phil Hogan mellet leginkább Navracsics Tibor, a spanyol Miguel Arias Cañete és a szlovén miniszterelnök, Alenka Bratusek a legmegosztóbb biztos-jelöltek, akiken akár az egész bizottság elbukhat. Az Európai Parlament a 28 biztos meghallgatását követően egyszerre dönt majd a testület jóváhagyásáról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közös agrárpolitika (KAP) és zöldítés közvetlen kifizetéseinek egyszerűsítése lesz a legfontosabb feladata az Európai Bizottság (EB) újonnan kinevezett agrárügyi biztosának, Phil Hogan ír szakpolitikusnak. Erről Jean-Claude Juncker, az EB elnöke tájékoztatta röviden, egyben arra kérte, hogy figyelme középpontjában az új KAP-reformok megvalósítása álljon.

A közvetlen kifizetések rendszerének egyszerűsítésére a következő évben fog sor kerülni, különös tekintettel a zöldítés, a vidékfejlesztés, a minőségpolitika és a zöldség-gyümölcs ágazat terén. A biztos feladata lesz majd az új KAP-reformok megvalósítására való törekvés is, lehetőség szerint teljes összhangban a bizottság foglalkoztatási és növekedési tervével, mindenkor figyelembe véve a szubszidiaritás elvét, valamint a KAP eszközeinek rugalmassághoz és egyszerűsítéshez kapcsolódó kérdésköreit.

Jean-Claude Juncker elmondta: "A Közösségi Agrárpolitika (KAP) kulcsfontossággal bír az EU élelmiszerbiztonságának és foglalkoztatási és növekedési tervének tekintetében, hozzájárul a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez, és a vidéki térségek jólétéhez." Phil Hogan biztos felé fordulva így folytatta: "Mivel a reform még csak nemrég lett elfogadva, első kihívásod lesz felelősségteljesen, úgy végrehajtani azt, mint legfőbb célkitűzéseink egyikét. Az EU mezőgazdasági termelési mintáinak és struktúráinak alkalmazkodniuk kell a világ népességnövekedéséhez, a jövedelmi egyenlőtlenségekhez, a természeti erőforrások kiürüléséhez és a klímaváltozáshoz is. Ezen megmérettetések azonban új lehetőségeket is kínálnak az ágazatunknak."

Meurig Raymond, az Egyesült Királyság Mezőgazdasági Termelők Szakszervezetének elnöke örömmel fogadta a közvetlen kifizetések egyszerűbbé tételére vonatkozó célkitűzést. Azt reméli az új biztostól, hogy élharcosa lesz a termelékeny, fenntartható mezőgazdaságnak, és azt várja a közös munkától, hogy a gazdálkodók egy világszinten versenyképes ágazat középpontjába kerüljenek majd. "Rengeteg kihívással kell szembenéznünk, példának okáért az orosz kereskedelmi tilalom azonnali kezelése, és az unió területén belüli hatása a gazdálkodásra. Elsőbbséget kell élvezzen, és kiemelt helyen kell szerepelnie Hogan Úr napirendjében az új KAP reformnak, ami kapcsán szükséges, hogy mielőbb, kritikus szemmel értékelje annak hozadékait, különös tekintettel a jelenleg érvényben lévő zöldítési intézkedések korai felülvizsgálatára. Éppen ezért örömömre szolgál, hogy Juncker Elnök Úr éppen a közvetlen kifizetések egyszerűsítésében rejlő további lehetőségek elemzésére kérte fel Hogan Urat, legfőképpen pedig a zöldítést illetően.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03