Kína változik? Már nem annyira kíváncsi és hajlik a panaszkezelésre

agrarszektor.hu
Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a napokban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy Peking többé nem kényszeríti arra a Kínában működő, külföldi vállalatokat arra, hogy megosszák vele az érzékeny technológiai tudást (know-how), és késznek mutatkozott az ipari támogatásokra vonatkozó új, globális kereskedelmi szabályok megvitatására is - adta hírül a Reuters. Most a keleti blokkal tárgyal újabb befektetési célpontok után kutatva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa és Kína éves vezetői találkozóján a kínai miniszterelnök azt mondta, hasonló ajánlatot tett az Egyesült Államok számára is. Ez egy olyan elmozdulás, amiért az európai vállalatok már régóta lobbiztak. "Az európai vállalatok egyenlő bánásmódban részesülnek" - mondta Li a a brüsszeli háromórás csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón, és felajánlotta egy, a panaszok kezelésére szolgáló vitarendezési mechanizmus létrehozását.


Donald Tusk táttörésről beszélt a találkozó után. A két kereskedelmi hatalom közös nyilatkozatban szögezte le, hogy elismerik felelősségüket abban, hogy példát mutassanak a multilaterális szabályokon alapuló, nyitott, globális gazdaságra. Ez éles kontrasztban áll Donald Trump "Amerika az első" programjával, a Világkereskedelmi Szervezetre (WTO) való nyomásgyakorlásával és vámháborújával.

Európa is egyre határozottabb, viszont hajlik a párbeszédre is. A hónapokon át tartó diplomácia tárgyalássorozat végén Kína aláírta a hétoldalas nyilatkozatot. Az EU tisztviselői végig attól tartottak, hogy a kínaiak ez alkalommal is csak egy "mosolygásra" akartak összeülni, ellentétben az európaiakkal, akik már kifejezetten aggódnak amiatt, hogy a kínai állami vezetésű vállalkozások Európa kulcsfontosságú területeire teszik rá a kezület.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hogy a szemöldökráncolásnak lesz-e foganatja, nem tudni. Li tegnap és ma már Horvátországban tárgyal olyan középkelet- és kelet-európai államokkal, amelyek közül 11 EU-tag. A sajtóban csak 16+1 néven említett kezdeményezésben a közvetlen régiónk mellett a balti országok és a balkáni államok is részt vesznek. Kína szívesen hitelez közlekedés-fejlesztési célokra a térségben, és bevásárolja magát fontos ipari vállalatokba. Európa nyugati fele attól tart, hogy olyan stratégia területeken is megjelennek, mint a nukleáris energia.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13