2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Európai Unió

Kína változik? Már nem annyira kíváncsi és hajlik a panaszkezelésre

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a napokban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy Peking többé nem kényszeríti arra a Kínában működő, külföldi vállalatokat arra, hogy megosszák vele az érzékeny technológiai tudást (know-how), és késznek mutatkozott az ipari támogatásokra vonatkozó új, globális kereskedelmi szabályok megvitatására is - adta hírül a Reuters. Most a keleti blokkal tárgyal újabb befektetési célpontok után kutatva.
 
 

Európa és Kína éves vezetői találkozóján a kínai miniszterelnök azt mondta, hasonló ajánlatot tett az Egyesült Államok számára is. Ez egy olyan elmozdulás, amiért az európai vállalatok már régóta lobbiztak. „Az európai vállalatok egyenlő bánásmódban részesülnek” - mondta Li a a brüsszeli háromórás csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón, és felajánlotta egy, a panaszok kezelésére szolgáló vitarendezési mechanizmus létrehozását.


Donald Tusk táttörésről beszélt a találkozó után. A két kereskedelmi hatalom közös nyilatkozatban szögezte le, hogy elismerik felelősségüket abban, hogy példát mutassanak a multilaterális szabályokon alapuló, nyitott, globális gazdaságra. Ez éles kontrasztban áll Donald Trump "Amerika az első" programjával, a Világkereskedelmi Szervezetre (WTO) való nyomásgyakorlásával és vámháborújával.

Európa is egyre határozottabb, viszont hajlik a párbeszédre is. A hónapokon át tartó diplomácia tárgyalássorozat végén Kína aláírta a hétoldalas nyilatkozatot. Az EU tisztviselői végig attól tartottak, hogy a kínaiak ez alkalommal is csak egy "mosolygásra" akartak összeülni, ellentétben az európaiakkal, akik már kifejezetten aggódnak amiatt, hogy a kínai állami vezetésű vállalkozások Európa kulcsfontosságú területeire teszik rá a kezület.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hogy a szemöldökráncolásnak lesz-e foganatja, nem tudni. Li tegnap és ma már Horvátországban tárgyal olyan középkelet- és kelet-európai államokkal, amelyek közül 11 EU-tag. A sajtóban csak 16+1 néven említett kezdeményezésben a közvetlen régiónk mellett a balti országok és a balkáni államok is részt vesznek. Kína szívesen hitelez közlekedés-fejlesztési célokra a térségben, és bevásárolja magát fontos ipari vállalatokba. Európa nyugati fele attól tart, hogy olyan stratégia területeken is megjelennek, mint a nukleáris energia.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu