Öt lépcső: így biztosítható a koronavírus idején is a zavartalan élelmiszer-ellátás

Öt lépcső: így biztosítható a koronavírus idején is a zavartalan élelmiszer-ellátás

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány terjedése ellenére az élelmiszeripar szereplői mindent megtesznek annak érdekében, hogy minden polgár számára továbbra is elérhető legyen a biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszer.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az európai élelmiszeripart 294 ezer vállalkozás és 4,7 millió elkötelezett munkavállaló alkotja, akik közös célja, hogy a fogyasztók teli polcokkal és hűtőpultokkal találkozhassanak napról napra. A kialakult helyzetre való tekintettel ez azonban egyre nehezebb, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A kritikus pontok azonosítása érdekében a FoodDrinkEurope 2020. március 23-án kiadott közleményében 5 pontot azonosított, amely különösen megterheli az élelmiszer-ellátási láncot. A szervezet úgy véli, hogy ezen pontok mentén kell cselekedni az élelmiszer- és italkészletek zavarának elkerülése érdekében, így a Bizottságnak küldött levelében szoros együttműködésre szólítja fel a tagállamokat és sürgős lépéseket szorgalmaz.

1. Az élelmiszeripar munkaerő támogatása

Az élelmiszer- és italgyártók elkötelezett munkaerőre támaszkodnak − beleértve az üzemi dolgozókat, a targonca és gépjárművezetőket −, akik a termékek előállítását, piacra jutását segítik. Azonban a megbetegedések, az idős rokonok gondozása és az otthon maradó gyermekek felügyelése miatti munkavállalói kiesések komoly problémát jelentenek az előállítás és szállítmányozás területén. A FoodDrinkEurope felkéri a Bizottságot, hogy készítsen uniós szintű iránymutatást a tagállamok számára a harmonizált protokoll kidolgozásához, annak érdekében, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan az élelmiszeripari dolgozók mentességeket és kiváltságokat kaphassanak.

2. A teljes élelmiszerellátási-lánc alapvető fontosságának elismerése

A Bizottság március 16-i közleményében útmutatást fogalmaz meg a tagállamok számára a határigazgatósági intézkedésekről és elismeri, hogy az élelmiszer alapvető szolgáltatás. Az élelmiszereket és italokat, az élelmiszer-összetevőket, az élelmiszer-biztonság és a szállítás szempontjából nélkülözhetetlen csomagolóanyagokat, a takarmányokat és a háziállatok eledelét minden uniós tagállamnak alapvető fontosságúnak kell tekintenie a határokon történő zökkenőmentes átjutásuk segítése érdekében. A Bizottság részéről fontos, hogy az élelmiszerszektor fontosságát tudatosítsa, és hangsúlyozza a lánc fenntartásához szükséges különleges intézkedések fontosságát.

3. Szállítási szűk keresztmetszetek feloldása

Az élelmiszer-ellátási lánc egyik erőssége, hogy a fogyasztói igények kielégítése érdekében az élelmiszer-összetevőket, illetve a késztermékeket könnyen és viszonylag gyorsan tudja mozgatni az országok között. Azonban a vírus helyzetre való tekintettel a határátlépések nehézkessé váltak. Így fontos lenne, ha a tagállamok az élelmiszeripari tehergépjárművek esetében is betartanák a "zöld folyosó" használatát és függesztenék fel a hétvégi tilalmakat. Továbbá a FoodDrinkEurope szorgalmazza a határátlépési tilalmak harmonizációját az unióban, a működőképes, egységes piac fenntartása és a közlekedés nehézségeinek feloldása érdekében.

4. Nehéz helyzetben lévő vállalkozások támogatása

Az Európai Unió élelmiszeriparának 99%-a kis és középvállalkozás. A koronavírus-járvány ezen vállalkozások fennmaradását súlyosan fenyegeti. Az élelmiszeriparra a vendéglátó egységek (éttermek, szállodák, bárok, kávézók, stb.) bezárása komoly hatást gyakorol. Mindennek köszönhetően a vállalkozók jelentős keresletcsökkenésről számolnak be. A FoodDrinkEurope arra kéri a Bizottságot, hogy dolgozzon ki az átfogó sürgősségi intézkedéseket az élelmiszeripari vállalkozásokra gyakorolt pénzügyi hatások minimalizálása, a munkahelyek megőrzése és az ágazat hosszú távú gazdasági fenntarthatóságának érdekében.

5. Globális kereskedelem ösztönzése

Az Európai Unió vállalkozóinak jelentős szerepe van a világ élelmiszer-ellátásában. A koronavírus kitörése óta az eladások csökkentek, főként Kínában és az ázsiai régióban. A kialakult bizonytalanság jelentős problémát okoz az exportőrök számára. A FoodDrinkEurope ezért arra kéri a Bizottságot, hogy tartson kétoldalú tárgyalásokat a főbb kereskedelmi partnerekkel az élelmiszerek és a jelentősebb összetevők kereskedelmének megkönnyítése érdekében, illetve alakítson ki nemzetközi együttműködéseket annak biztosítása érdekében, hogy a termékek globális mozgása továbbra is megoldott legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?