2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Európai Unió

Phil Hogan: két új irány jöhet az uniós pénzosztásban

Az ambiciózusabb környezeti célok és a fenntarthatóságra törekvés lehetnek a 2020 utáni következő Közös Agrárpolitika (KAP) középpontjában Phil Hogan uniós agrárbiztos szerint. Az új koncepció két fontos eleme lehet a precíziós gazdálkodás és a vízgazdálkodás, bár az elképzelések megvalósíthatóságával kapcsolatban máris vannak szakmai kétségek. Sokan például úgy látják, hogy az idősebb gazdák nem tudják átvenni a modern technikákat.
 
 

A 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) "ambiciózusabb" lesz a környezetvédelmi célkitűzések szempontjából – hangsúlyozta Phil Hogan egy közelmúltbeli uniós szakmai rendezvényen. Kijelentése szerint a mezőgazdasági termelők támogatása kulcsfontosságú, de "meg kell indokolnunk azokat a pénzeket, amelyeket a Közös Agrárpolitika keretein belül a közös célkitűzések miatt költünk el a bizottságban." Az ambiciózus környezetvédelmi célkitűzések két fő eleme a precíziós gazdálkodás és a fenntartható vízgazdálkodás lehet.

Phil Hogan szerint a következő KAP-ban megpróbálják biztosítani a mezőgazdasági gazdálkodók számára, hogy szélesebb körben alkalmazhassák a precíziós gazdálkodási technológiákat. Ennek támogatói azt állítják, hogy lehetővé teszik majd a gazdálkodóknak, hogy kevesebb erőforrás felhasználásával többet termelhessenek, ezzel is csökkentve a környezeti hatásokat. A kritikusok azonban bizonytalanok a technológia elérhetőségével kapcsolatban, mivel az unió mezőgazdasági termelőinek egyharmada 65 éves vagy annál idősebb és nem rendelkezik digitális készségekkel.

A precíziós gazdálkodással kapcsolatban felmerülő másik kérdés a megfizethetőség. Nem minden gazdálkodó engedheti meg ugyanis magának, hogy e technika alkalmazására álljon át. A gépek drágák, és alkalmazásukhoz nagy méretgazdaságosságra lenne szükség. Ezzel szemben az európai mezőgazdaság leginkább kicsi vagy nagyon kicsi gazdaságokból áll, amelyek gyakran nem képesek életképes jövedelmet biztosítani se a mezőgazdasági termelőknek, sem pedig családjuk számára – derül ki az Eurostat felméréséből.

A következő KAP fő célkitűzései közé azért kell tartoznia a fenntartható mezőgazdasági fejlődésnek, mivel a mostani KAP-ban a környezetvédelmi törekvések már nem igazán vonzók a gazdálkodók számára. Az Európai Bizottság ezért felméri az olyan új technológiák lehetőségeit, amelyekkel növelhetik a mezőgazdaságban rejlő erőforrások hatékonyabb felhasználását. Ilyenek lehetnek például a bortermelés vízfelhasználásának mérésére szolgáló robotok, a növénynövekedés megfigyelésére alkalmas szenzorok és a drónok a növényi megbetegedések lokalizálására és kezelésére.

Phil Hogan olyan elektronikus felületet ismertetett a gazdaságon belüli tápanyag-gazdálkodásban, amely részletes tájékoztatást ad a mezőgazdasági termelőknek termésük növekedéséről és állapotáról. Ez az elképzelések szerint lehetővé tenné a víz és a vegyi anyagok (műtrágyák és peszticidek) hatékonyabb és célzott felhasználását. Ez a felület szabadon elérhető az interneten és különböző forrásokból származó adatokat gyűjt össze.

A mezőgazdasági és környezetvédelmi biztosok áprilisban elfogadtak egy munkadokumentumot, amelynek központjában a mezőgazdaság fenntartható vízgazdálkodásának biztosítását célzó intézkedések állnak.Ez lehet a másik hangsúlyos eleme a KAP-nak. Phil Hogan bejelentett egy olyan információs kezdeményezést, amely a legjobb vízgazdálkodási gyakorlatokról szól. Ez lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy választhassanak a kedvező intézkedések közül a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság területén.

Andrea Kohl, a Természetvédelmi Világalap (WWF) európai főpolitikai tisztviselője szerint további erőfeszítésekre lenne szükség a víz fenntartható mezőgazdasági felhasználasával kapcsolatban. Az egyik legfontosabb feladat, hogy az úgynevezett uniós vízkeretirányelv jobban épüljön be a KAP-ba - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu