2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Európai Unió

Pusztulnak a méhek: vagyonokat költenek rá, hogy megtalálják a megoldást

Olyan programot dolgoz ki az Európai Unió, amely segíti az uniós gazdákat abban, hogy a beporzást beillesszék a mindennapi mezőgazdasági rutinjukba, egészen pontosan pedig a természetes beporzási területek és módszerek megőrzése a cél. A méhek pusztulása mostanra pénzben mérhető károkat okoz a mezőgazdaságnak, ezért mindenképp szükség van valamilyen megoldásra.
 
 

Több millió eurós EU-s támogatást kaphatnak az uniós gazdák a North Sea Region Interreg Programme-on belül. Ez a program a fenntartható fejlődést szolgálja és Németországtól Norvégiáig az észak-nyugati EU-s országokban működik. A programban résztvevők áttekintik és felfedezik a beporzás módszereit, az így megszerzett tudás segítségével pedig a gazdák és az agrárszektorban dolgozók képesek lesznek olyan döntéseket meghozni, amelyek a fenntartható gazdálkodást szolgálják. A cél az, hogy 10 százalékkal emelkedjen a beporzó rovarok mennyisége - írta a Southwest Farmer brit agrároldal. 


A projekt 4,1 millió angol fontot, vagyis körülbelül 4,6 millió eurós összeget használ fel arra, hogy a cél meg is valósuljon. A program három és fél éven keresztül fut és különféle szereplőket hoz össze, az agrárkutatóktól a szakpolitikusokig, a termelőktől a méhészekig. A tudósok és a szakemberek azon dolgoznak majd, hogy összehozzák a beporzó rovarok életkörülményeit javító intézkedéseket a hagyományos mezőgazdasággal. Minderre azért van szükség, mert főleg a monokulturális, sok rovarirtó szert felhasználó mezőgazdaság gyorsan borítja fel a természet egyensúlyát, világszerte pusztulnak el a rovarok, velük együtt a madarak és így elmarad a növények beporzása is. A projekt segítségével olyan irányelveket fogalmaznak meg a különböző agrárszereplők, amelyek segítségével ez a káros folyamat visszafordítható, az elvek segítségével pedig a gazdálkodók beépíthetik a mindennapos gazdálkodási gyakorlatba a beporzást elvégző rovarok életterének megőrzését, a beporzók mennyiségének növelését és így a fenntarthatóságot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu