2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Európai Unió

Szalmonellás tojásbotrány: halálos áldozat is van

Halálos áldozata is van az európai szalmonellás tojásbotránynak, amelyet lengyel fertőzött tojások okoztak. Egy horvát kisgyermek halt meg bizonyítottan lengyel szalmonellás tojástól, Európában pedig már több mint száz megbetegedést észleltek. Magyarországra egy kamionnyi – mintegy 360 ezer darab – tojás érkezett arról a lengyel telepről, amely a megbetegedéseket kiváltó fertőzött tojásokat is kibocsátotta. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint azonban a behozott tojások nem kerültek kereskedelmi forgalomba, hanem azokat az érintett cég hazai telephelyén hiánytalanul megtalálták. A hétvégére már kiderülhet, hogy a lefoglalt lengyel tojásszállítmány is fertőzött volt-e szalmonellával, vagy sem.
 
 

Egy horvát kisgyermek esett áldozatul annak, hogy szalmonellával fertőzött lengyel étkezési tojások kerültek az európai piacra – közölte az agrárszektor.hu-val Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője. A halálesetről a horvát hatóságok adtak hivatalos tájékoztatást, de további több mint száz európai megbetegedésről is tudni lehet. Elsősorban Lengyelországból, Hollandiából és Belgiumból érkeztek szalmonella-fertőzésről szóló hírek, de újabb halálos áldozatok nincsenek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Magyarországra egy kamionnyi – körülbelül 360 ezer darab – étkezési tojás érkezett arról a lengyel telepről, ahonnan az európai szalmonellás megbetegedéseket okozó tojások is származtak – mondta Helik Ferenc. Arról, hogy a fertőzésben Magyarország is érintett lehet, tegnapelőtt érkezett tájékoztatás az Európai Unió gyorsriasztási rendszerében (RASFF), a Nébih pedig azonnal ellenőrizte a behozott tojásokat feldolgozó hazai céget.

Az igazgatóság vezetője szerint a hivatal a társaság telephelyén hiánytalanul megtalálta a behozott lengyelországi szállítmányt, vagyis abból semmi nem került kereskedelmi forgalomba. A Nébih a lengyel tojásokat részben héjas tojásként találta meg, részben pedig már főtt tojást készített azokból a hazai vállalkozás, amelynek működését a hivatal rendben találta, vagyis a cég vétlennek bizonyult az ügyben.

Egyelőre nem tudni, hogy a Magyarországra érkezett lengyel szállítmány fertőzött volt-e szalmonellával, vagy sem. Helik Ferenc tájékoztatása szerint a Nébih a termékekről mintákat vett, amelyek vizsgálatáról a hétvégére már előzetes eredmény születhet. A hivatal a vizsgálatok befejezéséig zárolta az érintett tojás- és termékkészletet, az agrártárca pedig elővigyázatossági okokból a lengyel tojások rendkívüli ellenőrzését rendelte el a magyar piacon.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu