2020. október 2. péntek Petra

Hírek - Európai Unió

Ukrajnából származik az európai tojásimport több mint fele

2017 óta teljes körűen hatályba lépett az unió szabadkereskedelmi megállapodása Ukrajnával, aminek azonnali hatása leginkább a baromfitermékek (beleértve a húst) és a gabonafélék terén mutatkozott meg. Tojásból most is az EU importjának bő fele származott Ukrajnából, tavaly januárban pedig ennél is nagyobb arányt mértek. Kétségbeesni mégsem kell: összességében 21-szer több tojást exportált az EU, mint amennyit behozott januárban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentését szemléztük.
 
 

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojáster-mékimportja több mint a felére (1,1 ezer tonna) csökkent 2019 januárjában az előző esztendő azonos hónapjához viszonyítva. Az import bő fele Ukrajnából érkezett 2019 első hónapjában. Nagy mennyiség, de korántsem akkora, mint tavay ilyenkor. 2019-ben 36 százalékkal esett az import Ukrajnából. A második legnagyobb importőrnek számító USA-ból 74 százalékkal, Argentínából pedig 63 százalékkal csökkent a behozatal ugyanebben az összehasonlításban.


A közösség tojástermék-exportja csaknem 50 százaaékkal 23 ezer tonnára nőtt 2019 januárjában a 2018. januárihoz képest. Az unió legnagyobb célországai – Japán (26 százalék részesedés az exportból) és Svájc(16 százalék) – együttesen 9 ezer tonna tojást vásároltak a közösségből. Japánba 50 százalékkal emelkedett, míg Svájcba 6 százalékkal csökkent a kivitel a megfigyelt periódusban. Nőtt viszont a kiszállítás Törökországba (+61 százalék), míg Izraelbe csökkent (–30 százalék) a tojástermékek exportja.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 127,6 euró/100 kilogramm volt 2019 első tizenkét hetében, ez csaknem 20 százalékkal alacsonyabb az előző évazonos időszakának átlagárához képest. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára szintén 20 százalékkal csökkent. Az első negyedévben így darabonkélnt 25,03 forintot ért (ami rentábilis működést tesz lehetővé - agrárszektor.hu).

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu