A csehek megadóztatják a napenergiatermelést

agrarszektor.hu
A jövő évi áramdíj-emelés tíz százalék alá szorítsa érdekében úgy döntött a cseh kormány, hogy megadóztatja a napenergia-termelést és a széndioxid-kibocsátási kreditek jövőbeni felhasználását - írja az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szerdán jóváhagyott adótervezet arra irányul, hogy több forrásból teremtsék meg annak feltételét, hogy a háztartások és cégek számára az áramdíjak éves szinten csak 10 százaléknál kisebb mértékben nőjenek.

Petr Necas kormányfő ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az áramdíj emelés tíz százalék alatt lesz, de addig nem tud részleteket közölni, amíg világossá nem válik, hogy a villamosenergia-rendszerbe állított napenergia kapacitás 2010 végére eléri-e a kormány által kitűzött 1600 Megawattot.

Mint arról korábbi cikkünkben már mi is beszámoltunk, Csehországban öt éve lépett életbe egy törvény, amely feljogosította a napenergiát előállító vállalatokat, hogy magasabb áron értékesítsék a villamos energiát, ezzel kárpótolva őket az igen magas kezdeti befektetésekért.

Időközben a kormány úgy döntött, jövő év elejétől nem nyújt tovább támogatást az új napenergia-üzemek építésére, mivel a magas és rugalmatlan állami támogatások is túlzott kapacitásbővítéseket eredményeztek Csehországban.

Csehország tavaly Európában a harmadik volt a napenergia kapacitások üzembe állítása terén, az országos összkapacitás 700 megawatt körül van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?