Külön bank zöld beruházások finanszírozására

agrarszektor.hu
Az indiai kormány azt tervezi, hogy külön pénzintézetet hoz létre megújuló energiákba fektetető projektek számára - írja az Economic Times.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tervek szerint az új bank elsősorban szél, nap, árapály és egyéb megújuló energiaforrásokból villamos energiát előállító projekteket finanszírozna, hogy a jelenlegi 6000 MW megújuló energia kapacitás idővel megsokszorozódjon.

Az megújuló energiával foglalkozó helyi minisztérium becslései szerint India mintegy 80 ezer MW-nyi zöldenergia potenciállal rendelkezik, ezt kiaknázandó szeretne most a kormány egy "zöld bankot" létrehozni.

Jelenleg a projektek forrását nagyrészt az energiaügyi minisztérium nemzeti zöld energia alapja képezi, melyet a helyileg előállított, valamint az importált szénre kivetett, tonnánkénti 50 rúpiás (220 forint) adóbevételek finanszíroznak.

A tervezett bank az Indiai Megújuló Energia Fejlesztési Ügynökséghez (Indian Renewable Energy Development Agency, IREDA) kapcsolódna, mely egy állami tulajdonban lévő pénzügyi vállalakozás, de még az a megoldás is felmerült, hogy magát az 1987-ben létrehozott, megújuló energiaprojektek támogatására létrehozott IREDA-t alakítják át "zöld bankká".

Az indiai energiaügyi minisztérium reményei szerint a zöldenergia projektek rendkívül gyors felfutása várható a jövőben, különösen a napenergia ágazatban, melyhez külön finanszírozási forrást kell biztosítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03