Kína kigolyózta a világelső First Solart!

agrarszektor.hu
Az IMS Research felmérése szerint a világ legnagyobb napelem gyártója, a First Solar a harmadik negyedévben veszített piaci részesedéséből, azonban hamarosan újra talpra állhat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A világ legnagyobb vékonyfilmes technológiát használó napelemgyártója korábban 6 egymást követő negyedévben volt piacvezető, azonban 2010 harmadik negyedévében mindössze 2 százalékkal növelte kapacitásait, így harmadik helyre szorult a kínai Suntech, és JA Solar cégek mögé. 


Az IMS Research előrejelzése szerint 2011-ben csökkeni fog a kereslet a napelemek iránt, ennek ellenére a First Solar visszaszerezheti piacvezető szerepét, amennyiben a következő két évben valóban megnyitja új gyáregységeit. A cég nemrég jelentette be, hogy az Egyesült Államokban és Vietnámban tervez új gyárakat nyitni 2012-ben, de a francia, német és malajziai egységek kapacitását is növelni szeretné.


A bővítések nyomán a cég gyártókapacitása 2012 végére elérheti a 2,7 GW-ot, a korábbi évek teljesítménybővülése alapján azonban akár a 3 GW-ot is.


Az IMS becslései szerint a keresleti oldalon csökkenés várható jövőre, főleg Németországban, a First Solar ezzel szemben keresletbővüléssel számolhat, köszönhetően az Európában és Észak-Amerikában épülő napenergia parkoknak. 


Habár a cég pozíciója a fotovoltaikus elemek piacán folyamatosan gyengül, legutóbbi jelentésük szerint az utolsó negyedévben 36 százalékkal nőttek bevételei, köszönhetően a 80 MW kapacitású kanadai PV gyár üzembeállításának. 


A társaság 1999-ben alakult, ám a piacra történő termelést csupán 2002-ben kezdte meg. A társaságot 2006 novemberében vezették be a Nasdaq-ra, ezt követően a First Solar kapitalizációja rövid idő alatt elérte a 20 milliárd dollárt. A válság alatt részvényei zuhanni kezdtek, így a 2008-as 300 dollár feletti csúcsról mára 130 dollár körüli értékre csökkent. A 4500 alkalmazottal dolgozó vállalkozás a 2009-es évet 2 milliárd dollár bevétellel zárta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03