2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Hazánknak is támogatnia kellene a napenergia hasznosítást!

agrarszektor.hu
A napelemes áramtermelés növekedése érdekében Magyarországon is a napenergiát hasznosítókat segítő támogatási rendszerre lenne szükség - véli a nemrégiben alakult Manap Iparági Szövetség.

Szolnoki Ádám, a szövetség elnökségi tagja szerint a kisebb fogyasztók részére néhány év múlva már támogatás nélkül is versenyképes lehet a napelemes áramtermelés - olvasható az MTI-n.

Piacfejlesztési szempontból ezért lenne most megfontolandó a kisebb rendszerek támogatásának mihamarabbi bevezetése, amely a szinte alig létező hazai iparágat felkészítené erre a kihívásra. Ennek hiányában félő, hogy nem magyar cégek lesznek a változások nyertesei.

A megújuló energiaforrásból áramot előállító termelők jelenleg a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) kapnak támogatást, de ezt csak az erőművek vehetik igénybe, a háztartások, önkormányzatok például nem. Európa legalacsonyabb átvételi ára mellett Magyarországon nincs is napelemes erőmű a KÁT rendszerben.

Magyarországon a megújuló energia beruházások pénzbeli támogatást kaphatnak, visszavásárlási ártámogatás azonban csak az erőművekben termelt áram után jár.

Jelenleg alig több, mint 1,5 megawatt a kiépített hazai napelemes áramtermelő kapacitás, ennek nagyobb része is a múlt évben üzembe helyezett egy-két nagyobb beruházás eredménye - mondta Szolnoki Ádám.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06