Bioetanol üzem épül Dunaföldváron: félmillió tonna kukoricát visz el

agrarszektor.hu
Bár a korábban bejelentettnél negyedévvel később, 2012. március 1-re készül el a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanolgyártó üzeme, a beruházás az ütemterv szerint halad - mondta a cég projektmenedzsere kedden, az építkezésen tartott helyszíni bejáráson.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Jelenleg félig készen áll a legnagyobb készülő hazai bioetanol-üzem négy fermentáló - erjesztő - tartálya, a gyártó- és az energiaközpont alapozását végzik, és elkezdődött az összesen közel húszezer köbméternyi tárolókapacitás építése is - közölte az MTI-vel Reng Zoltán.

Az üzemet 200 millió dolláros beruházással építi meg az amerikai Fagen Inc. és az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. A technológia az Egyesült Államokból érkezik, a beszállítók nagy része ugyanakkor hazai vállalkozás - mondta a projektmenedzser. A társaság várhatóan 300-400 millió forintos helyi adót fizet majd, közvetlenül 77 emberek ad munkát, közvetetten mintegy ezer fő foglalkoztatásához járul hozzá.

Az üzem a tervek szerint évi 575 ezer tonna magyar kukoricát dolgoz fel zárt rendszerű technológiával, és ugyancsak éves szinten 240 millió liter bioetanolt állít elő. A létesítmény úgy készül, hogy a közeljövőben akár kétszeresére növelhető a kapacitása - közölte a szakember. Reng Zoltán az MTI kérdésére elmondta: várhatóan Dunaföldvár 50-100 kilométeres körzetéből számítanak az alapanyagra, és bizonyos mennyiségű kukoricát már az idén lekötnek.

Az etanol melléktermékeként évi 175 ezer tonna gabonatörkölyt is előállítanak, majd melyet állateledelként elsősorban Magyarországon szeretnék értékesíteni, amivel kiváltható lenne a génmódosított, importból származó szója. "Ezzel minőségi változást érnénk el az állattartásban, ami középtávon maga után vonhatná a hazai állatállomány növekedését" - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?