2022. október 5. szerda Aurél

Ú biogázüzem épült Vépen

agrarszektor.hu
1,8 milliárd forintból épült fel a vas megyei Vép új biogázüzeme. A költségek 35 százalékát a Gazdasági Operatív Program pályázatán elnyert forrásból finanszírozták.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A biogázüzem életbe léptetése 16 új munkahelyet teremtett, amiből 2 diplomát igénylő, 2 pedig PhD végzettséget igénylő pozíció. Az üzemet a FIBAG Biogas Kft. hozta létre, a cég a továbbiakban egy Megújuló Energia Kutató Központ felállítását is tervezi.

Mario Müller, a FIBAG Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az új biogázüzemben hulladékból termelik majd a biogázt, amiből villamos energiát állítanak elő, az eljárás közben keletkező hőt pedig az üzem működésénél hasznosítják újra. Hangsúlyozta, a projekt olyan alkalmazott kutatási elemeket fog tartalmazni az alapkutatás mellett, amihez üzemi környezetre van szükség - írja a hvg.

A vépi üzem azért is különleges, mert jelenleg a legtöbb esetben - így például Ausztriában is - valamely mezőgazdasági főtermékkel működtetik az effajta létesítményeket, amely jelentős elvonást jelent az élelmiszertermelésnek.

Egyelőre kevés olyan gyár van, amely csak hulladékkal is képes működni, a jelenlegi technológiák nem elég rugalmasak arra, hogy hozzá igazítsuk a felhasznált alapanyagot, ezért kell új metódusok, utak felé nyitni - tette hozzá Müller.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01