Fokozódik a légszennyezettség az országban

agrarszektor.hu
Az utóbbi napokban az ország egész területén megemelkedett a levegő szálló por (PM10) szennyezettsége. Több településen - többek között Ajkán, Esztergomban, Komlón, Putnokon, Székesfehérváron, Tatabányán és Várpalotán - elérte a riasztási küszöbértéket - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előrejelzések szerint a következő napokban borongós idő várható, amelynek köszönhetően valószínűleg számottevően nem romlik tovább a levegő minősége, de sajnos érezhető javulásra sem számíthatunk a hét végén. Szmoghelyzetről akkor beszélünk, ha megemelkedik a légszennyezőanyagok, jelen esetben a szállópor (PM10) koncentrációja a levegőben. A tájékoztatási küszöböt akkor lépi át a légszennyezettség, ha két egymást követő napon ez az érték meghaladja a 75 mikrogram/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás .

Ha a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogram/köbmétert, és a meterológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás, akkor már riasztási szintről beszélhetünk.

A vonatkozó jogszabály szerint szmogriadó-tervet kell készíteni minden, 200 ezer főt elérő népességű városban, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye fennáll. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása ezekben az időszakokban a fő feladat.

A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségügyi kockázattal. Ezért javasoljuk, hogy ők a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?