Bárkit utolérhet a zöld bírság

agrarszektor.hu
Budapest, 2012. február 27. - 2010-ben több mint 5,6 milliárd forint összegben szabtak ki bírságot a vállalatokra a környezetvédelmi felügyelőségek: a jogszabályok betartásával ennyit spórolhattak volna a hazai cégek. A zöld önellenőrzés eszközeként jött létre a magyar fejlesztésű GreenLex szoftver.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március 1-ig minden tíz főnél többet alkalmazó termelő cégnek hulladékgazdálkodási adatszolgáltatási kötelezettsége van, amely nem teljesítése akár 200 000 Ft-tal is csorbíthatja a vállalati kasszát . A közel 300 környezetvédelmi jogszabály közül ez pusztán egy, amelynek elmulasztása bírság kivetését eredményezheti. A szaporodó, folyamatosan változó és gyakran félreértelmezett környezetvédelmi jogszabályok tengerében nem meglepő, hogy nehézséget okoz egy KKV-nak, hogy figyelemmel kísérje a törvényi változásokat, és az effektív környezetvédelmi munka mellett azonosítani tudja cége gyenge pontjait.

"A jogszabályoknak való megfelelést a vállalatok mintegy ötödénél a környezetvédelmi bírság ténye motiválja " - mondta Nagy Gréta, a Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft ügyvezetője. A motiváció ellenére nehéz a megfelelés: tíz KKV közül mindössze egy teljesíti önállóan a vonatkozó hatósági előírásokat, kb. hét felszólítást követően, és kettő csak hatósági kényszerre. Pedig már a felszólítás is bírságot vonhat maga után. Ma Magyarországon tehát tízből kilenc KKV ki van téve annak a veszélynek, hogy fizetnie kelljen környezetvédelmi területen az előírások rosszul vagy nem teljesítésért.

Riasztó adat, hogy 2010-ben 5 660 030 308 forint összegben vetett ki bírságot az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és a tíz regionális felügyelőség. A szabálysértések hátterében elsősorban a szándékos mulasztás, az ismerethiány, a szájhagyomány útján terjedő jogértelmezés és a pénzhiány állnak.

"A hazai fejlesztésű GreenLex szoftverrel bármely KKV maga ellenőrizheti, hogy megfelel-e a környezetvédelmi jogszabályoknak, és mikor, mely területen van adatszolgáltatási határidő" - mondta dr. Zilahy Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, a Tisztább Termelés Magyarországi Központjának igazgatója.

A szakáganként alkalmazható szoftverben közel 2500 kérdés található, amelyek segítségével bárki, aki jól ismeri a vállalatot, könnyen feltárhatja a környezetvédelmi hiányosságokat. A kitöltést kérdésekhez kapcsolódó magyarázatok segítik. Mindeközben a vállalati adatok titkosak maradnak, szakértők használatára pedig csak a problémás területeknél van szükség. Pénzt és időt lehet megtakarítani a rendszer részét képező jogszabályi változásokat tartalmazó hírlevelekkel és értesítésekkel is, hisz ezek kiváltják más tematikus adatbázisok használatát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?