120 hektárnyi energiaerdőt arattak Somogyban

agrarszektor.hu
120 hektárnyi, ipari célra termelt energiaerdőt arattak le egy somogyi erdőgazdaságban - számol be a hvg.hu.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 120 hektárnyi kinyert fa egy Széchenyi-terv keretében megvalósított, csaknem 200 millió forint értékű programnak köszönhető, melyet az Európai Unió több mint felerészben támogatott.

A projekt értelmében a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. (Sefag) két évvel ezelőtt olyan gyenge mezőgazdasági termőhelyeket ültetett be aprítékként kiváló fűtőanyagot biztosító, gyorsan növő fafajokkal - nyár, nyír és akác -, amelyeken kedvezőtlen talajviszonyok mellett, jelentősebb beruházás nélkül is nyereséges a gazdálkodás, sőt, munkahelyeket is teremtettek.

Jankó Gábor, a Sefag Zrt. erdészetpolitikai osztályvezetője elmondta, a módszer környezetbarát, alkalmazásával pedig akár 25 százalékkal nagyobb lehet a mezőgazdasági hozam. Két hónap alatt learatták az első adag fát, hektáronként 20-140 mázsát, amit később a pécsi Pannon Power hőerőmű használ majd fel. Hosszabb távú terv, hogy amennyiben a régióba további kiserőművek épülnek, több felé is irányulhat a kitermelt fa értékesítése.

A Sefag a sikeres program után önerős beruházásként most olyan fafajta telepítésébe kezd, amely nemcsak aprítékként, hanem ipari faanyagként is hasznosítható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03