Franciaország támogatja a bioüzemanyag korlátozást

agrarszektor.hu
Egy francia kormányszóvivő szerdai kormányülést követő nyilatkozata szerint Franciaország lépéseket tesz az élelmiszerekkel versengő bioüzemanyagok fejlesztésének ideiglenes szüneteltetése érdekében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bejelentés egy nappal követte Francois Hollande elnök tervét, mely szerint stratégiai élelmiszertartalékok világszerte történő létesítésével lehetne elejét venni az egyre sűrűbben fenyegető élelmiszerhiánynak, illetve mód nyílna az élelmiszerárak kordában tartására. Mindkét tervezet mozgatórugója az attól való félelem, hogy újra megismétlődik a 2007/2008-as élelmiszerválság, aminek lehet is némi alapja ha azt nézzük, hogy négy éven belül már harmadszorra szöknek az egekbe az árak.

Mint ismeretes, idén az USA-ban több mint fél évszázada nem tapasztalt, illetve a világ más kulcsfontosságú termőterületein is elhúzódó szárazság miatti gyenge aratás ad okot aggodalomra. A legelterjedtebb, azaz olajos magvak és gabonafélék felhasználásával készülő bioüzemanyagok termőterületei az élelmiszeripari célra szánt termények rovására növekednek, nem kis mértékben a jelentős igénybe vehető támogatásoknak köszönhetően. A kormányülésről készült jegyzőkönyv szerint Franciaország 7 százalékban tervezi maximalizálni a növényi alapú bioüzemanyagok használatát, ami gyakorlatilag megegyezik a jelenlegi szinttel.

A stratégiai tartalékok ügyében kétséges, hogy a francia elnök meg tudja-e győzni roppant költséges tervének szükségességéről a legjelentősebb termelőknek számító USA-t és Kínát, egyelőre Olaszország jelezte támogatását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?