Megújuló energiával tisztítják a szennyvizet Nyíregyházán

agrarszektor.hu
Nyolcvanmillió forint értékű beruházással újabb biogázmotort helyeztek üzembe a nyíregyházi Nyírségvíz Zrt. 1-es számú, központi szennyvíztisztító telepén, ahol tíz éve termelnek megújuló energiát, hőt és villamos áramot a keletkező szennyvíziszapból - közölte a cég vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón kedden a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Galambos Sándor elmondta: az első két biogázmotort a telephely 2,2 milliárdos, a Svájci Államszövetség támogatásával megvalósult 2002-es korszerűsítéskor helyezték üzembe. Az azóta eltelt egy évtized alatt a tisztítás során keletkező szennyvíziszapból 23 millió kilowatt elektromos áramot állítottak elő a telephely, valamint az irodák és kiszolgáló létesítmények energiaellátására. Ezzel a cégnek mintegy 450 millió forintot takarítottak meg, és ez a költség természetesen nem növelte a szolgáltatás árát, így megtakarítás jelentkezett a lakosságnál és a közületi fogyasztóknál is. A most üzembe helyezett, a két korábbihoz hasonlóan napi 143 kilowattóra teljesítményű gázmotor-beruházáshoz a cég pályázat alapján 32 millió forint támogatást kapott az európai uniós Környezet és Energia Operatív Programból. A fejlesztés során építettek egy úgynevezett iszapfogadó és -feladó létesítményt, amely fogadja a szabolcsi települések szennyvíztisztító telepeiről is az ott keletkezett szennyvíziszapot hasznosításra. A harmadik gázmotorral a Nyírségvíz Zrt. a nyíregyházi szennyvíztelep energia ellátásának 80 százalékát már a saját maga által előállított megújuló energiával biztosítja - emelte ki Galambos Sándor. A cég teljes, évi 400 millió forint értékű energiafelhasználásának 20 százalékát fedezi a szennyvíziszap biogázából nyert energia.

Csurka Péter, a cég főenergetikusa hozzátette: a szennyvíziszap hasznosításával a környezetet is megóvják a veszélyes anyagtól, a nyíregyházi szennyvíztisztító telep 2002-től környezetterhelés nélkül végzi feladatát. Tóth György, a társaság műszaki vezetője megerősítette: az Európai Unió támogatásával most megvalósuló, mintegy 13 milliárd forint értékű szennyvízhálózat fejlesztés során az eddig használaton kívül álló nyíregyházi 2-es számú tisztítótelepet is bővítik, korszerűsítik, és ott szintén üzembe helyeznek majd egy 250 kilowattórás teljesítményű gázmotort.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?