Olaj cellulózból

agrarszektor.hu
Természetes körülmények között évmilliókig tartó folyamat felgyorsítása alakít át biomasszát olajjá az amerikai KiOR kísérleti üzeme. A cég a faforgácsból kinyert nyersolaj üzemanyaggá és dízelolajjá finomítását, majd értékesítését tervezi az elkövetkezendő hónapokban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora mennyiséget és milyen hatékonysággal sikerült előállítani, de amennyiben igaznak bizonyul a bejelentés, úgy a technológia mindenképp mérföldkőnek számít a cellulózalapú bioüzemanyagok történetében. A cég bejelentése szerint az eljárás legnehezebb részén már túl vannak, javarészt a biomassza molekuláinak átrendezése révén jutottak el az ezt követően már standard iparági eljárások révén finomítható nyersolajhoz. Nem kell hangsúlyozni milyen jelentőségű lenne a megújuló energiák történetében, ha az olcsó fahulladékot jelentős támogatásokat élvező dízellé és benzinné lehetne alakítani.

Fred Cannon, a KiOr elnök vezérigazgatója szerint a kereskedelmi sikerhez jelenleg a termelés egyenletessé tétele, illetve a biomasszából tonnánként kinyerhető olaj mennyiségének fokozása szükséges, a cégvezető szerint mindkét területen jelentős előrelépéseket tettek. Az üzem évente 13 millió gallon, hozzávetőlegesen 49 millió liter üzemanyag előállítását tervezi, potenciális vásárlókban pedig elmondásuk szerint nincs hiány, hónapok kérdése csupán a kereskedelmi értékesítés megkezdése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03