A hazai bioetanol-gyártás csökkentheti a takarmány-behozatalt

agrarszektor.hu
A hazai bioetanol-gyártás csökkentheti a takarmány-behozatalt az országba, emellett új munkahelyeket is teremt a magyar mezőgazdaságban - közli legfrissebb összegzésében a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztató szerint a magyarországi bioetanol-gyártás során felhasznált kukoricamennyiség mintegy 45 százaléka állati takarmányként kerül forgalomba. Ez a takarmány a kukorica teljes fehérje- és tápanyagtartalmát tartalmazza. A teljes mértékben fenntartható forrásokból gyártott magyar kukoricatörköly igazoltan GMO-mentes, szemben a magyar állattenyésztésben gyakran alkalmazott import szójával, amelynek eredetét nehéz igazolni - emeli ki a közlemény.


Hozzáteszik, hogy az állattenyésztés érdeke a kapcsolatépítés az iparral, mert a bioetanol-gyártás során keletkező állati táp keresett exportcikk. Emellett az etanolgyártás során olyan hulladék hő és elektromos áram is keletkezik, amelyet a takarmány mellett ugyancsak hasznosíthat a mezőgazdaság az üvegházi kertészetekben és az állattenyésztésben, ezzel is javítva a versenyképességét - fűzi hozzá Héjj Demeter, az MBSZ elnöke. Az elmúlt néhány évben a magyar mezőgazdaság számára fontossá vált a hazai etanolipar azért is, mivel a belföldön működő két etanolüzem - a Hungrana Kft. szabadegyházi üzeme, valamint a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári gyára - biztos felvevőpiacot kínál a mezőgazdasági termelőknek.

A bioetanol-szövetség szerint a bioetanol-gyártás akár több tízezer munkahelyet is fenntarthat. A közlemény emlékeztet, hogy az Európai Unió elkötelezte magát a bioetanol mint zöld üzemanyag mellett. A szövetségnél úgy vélik, Magyarország minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a bioetanol üzemanyag segítségével jelentősen csökkentse kőolajimport-függőségét. Ugyanakkor rámutatnak: ez a zöld üzemanyag arányos adóztatásának múlt év végi megszüntetésével ellehetetlenült, mivel energiaegységre vetítve az E85 üzemanyag túladóztatott lett.

A 10 százalékos megújuló üzemanyag részarány elérése viszont minden uniós tagállam számára kötelező érvényű. Az E85 üzemanyag terjedésével hazánk ezt a célt könnyedén teljesítené, azonban ehhez érdekeltté kell tenni a felhasználókat abban, hogy a megújuló üzemanyagot használják - fűzik hozzá a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03