Túl lassan növekszik a megújuló energiák aránya

Agrárszektor
A megújuló energiák ügye látszólag töretlenül halad előre, világszerte egyre nagyobb lendülettel, és óriási publicitás mellett zajlik az új, környezetbarát energiát hasznosító telepek építése. Arról azonban már lényegesen kevesebb szó esik, hogy a környezetszennyezés csökkentése érdekében kiváltandó "klasszikus" energia legkevésbé sincs visszaszorulóban, kiváltképp mivel zöld riválisaik jelen körülmények között alkalmatlanok az egyre növekvő energiaéhség kielégítésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ legnagyobb kapacitású szélerőmű telepeit magáénak mondható Kína 2011-ben több széntüzelésű erőművet épített, mint amennyi az amerikai Texas és Ohio államokban összesen működik, világviszonylatban pedig a szénalapú energiatermelés mennyisége nyolcszor gyorsabban növekedett az elmúlt évben, mint a napenergiából származóé. Amerikában a közelmúltban látott napvilágot a National Renewable Energy Laboratory (NREL) legfrissebb tanulmánya, mely szerint a dolgok jelenlegi állása szerint 2050-re is csak ábránd marad az USA energiaigényének szinte kizárólagos módon megújuló energiával történő kielégítése. Márpedig ami a világ legnagyobb energiafogyasztójának számító Egyesült Államokra igaz, az jó eséllyel a világ többi részére is releváns.

A tanulmány a jelenlegi megújuló energia törekvések leggyengébb pontjának azt tartja, hogy nem eléggé diverzifikáltak. A hangsúly szinte kizárólag a nap- illetve a szélenergiára helyeződik, márpedig ez a legjobb forgatókönyvek megvalósulásakor is csupán kevesebb, mint a teljes energiaigény felét képesek majd kielégíteni 2050-re, legalábbis a jelenlegi technológiák mellett. Ráadásul a tanulmány úgy számol, az energiahatékonysági intézkedések következtében a következő negyven évben nem ugrik meg lényegesen az energiafogyasztás, ami az eddigi tapasztalatok alapján több mint optimista feltételezés.

Habár a tanulmányban rengeteg a feltételezés, az mindenesetre világosan látszik belőle, hogy messze még a cél, a környezetbarát energiaellátásig még rengeteg technológiai áttörés és fejlesztés szükséges, nem kezelhető a helyzet néhány szélerőmű vagy napelem felszerelésével. A fosszilis energiaforrások jelenleg a világ teljes energiaellátásának 87 százalékát teszik ki, ez pedig nem változik meg egyik napról a másikra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?