2023. május 31. szerda Angéla, Petronella

Környezetbarát piac? - Új napelemek a nagybanin

agrarszektor.hu
A Budapesti Nagybani Piac Zrt. 204 panelesre fejlesztette két éve működő napelem kiserőművét, így annak teljesítménye megháromszorozódott. Az erőmű jelenleg akár évi 60 000 kW villamosenergia termelésére is képes lehet, amely a piac egyéb zöld fejlesztéseivel együtt jelentős megtakarítást, és csökkenő környezetterhelést jelent.

Fejlesztette napelem kiserőművét a Budapesti Nagybani Piac. Az eredeti létesítményt 2013 végén helyezték üzembe, 15,7 kW-os teljesítménnyel, amely a mostani bővítéssel 50 kW-ra nőtt.

A megújult erőmű akár 60 000 kW villamosenergia termelésére is képes lehet, így húsz családi ház éves áramigényét is ki tudná kielégíteni. Emellett az erőmű egy kWh áramot harmincszor alacsonyabb széndioxid-terheléssel állít elő, mint a fosszilis anyagokkal dolgozó erőművek.

Előtérben a környezetvédelem
A Budapesti Nagybani Piac Zrt. a kétezres évek eleje óta előtérbe helyezte a környezetbarát működést. A piac először - a FKF Zrt.-vel együttműködve- megteremtette a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit. Így a kommunális hulladék, illetve a fa- és a papírhulladék döntő hányada öntömörítős konténerekbe került.
Ezután az emberi fogyasztásra alkalmatlan, komposztban újrahasznosuló zöldség-gyümölcs hulladék, valamint a papír, a faanyag és a műanyaghulladék szelektív gyűjtését szervezte meg a piac.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?