Most már biztos: ebből a magyar zöldségből drága mulatság lesz idén a befőzés

agrarszektor.hu
Eljött május, ami egyben azt is jelenti, hogy a hazai és import primőr zöldségeket egyre nagyobb mennyiségben váltja a belföldi friss áru, a mennyiségi bővülés pedig látszódik is az árak szezonális mérséklődésén. Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke szerint a kígyóuborkán és a hajtott paradicsomon már érződik a húsvét utáni már-már megszokott szezonális 30-50%-os áresés, az persze más kérdés, hogy a fogyasztói árakban mennyire jelenik ez meg.

A fóliasátrakban termesztett korai paprika esetében pedig a fogyasztói árak alakulása ellenére sem számít kiugróan magasnak a februári induló 1000-1200 forintos termelői ár, mivel 2004-2005-ben is ilyen szinten alakult a primőr áru belépő ára. Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs rendszere szerint május első hetére kilogrammonként 800 forintra esett vissza a paprika termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon, de ez még így is közel 18 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos időszakában - írja az Index.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kertészetekben is drasztikusan emelkedtek a költségek (leginkább a műtrágya és az energiaárak), ami miatt már alapjáraton is magasabb árszintről esett vissza a főbb kertészeti termékek ára is. Az AKI adataiból kiderült, hogy a hajtatott, 6-9 cm-es fürtös uborka 825 forintos kilogrammonkénti ára 9, a kígyóuborka termelői átlagára 39%-kal haladta meg az egy évvel korábbi árszintet. A gömbparadicsom 835 forintos termelői átlagára mintegy 51%-kal volt magasabb a tavalyinál. A sárgarépa esetében nem volt drágulás, a hazai primőr csomós répa 250 forintról indult, csakúgy, mint tavaly, a petrezselyemgyökér viszont 400 forintos kiszerelésenkénti árral indult, ami 75 forinttal több, mint 2021-ben. A magyar spárga is elérhető már a nagybanikon, a halványított és a zöld spárgát egyaránt 2200 forint/kilogrammos áron adták leggyakrabban, ami közel 5%-kal haladta meg a 2021 azonos hetit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gubacsi Zoltán elmondta, hogy mind az uborka, mind a paradicsom magasabb termelői áron került tavasszal a piacokra Európa-szerte, miután tisztázódott, hogy az orosz-ukrán háború miatt feltorlódott török zöldségek mégsem az európai piacokra kerülnek, hanem folytatódhat az orosz relációjú exportjuk. Szerinte a mostani inflációs környezetben várhatóan nem a zöldség-gyümölcsfélék áránál látjuk majd a legnagyobb emelkedést a nyáron. Úgy véli, hogy a befőzőszezont, és annak egykori 40-50 forintos kilogrammonkénti nyomott árait el lehet felejteni. Egyrészt azért, mert a hazai friss paradicsompiacon a szabadföldi termesztés visszaszorulásával és a professzionális hajtatással foglalkozó gazdaságok elterjedésével jobban tervezhető még a főszezon árukibocsátása is. Másrészt pedig, ha a háború elhúzódása miatt mellékhatásként még jobban csökken az európai termelés, a kereslet pedig szinten marad, és a belföldinél kedvezőbb árak alakulnak ki Nyugat-Európában, akkor a magyar árut is inkább ott próbálják majd meg értékesíteni a termelők. Áruhiánytól nem kell tartani, magasabb áraktól viszont annál inkább. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06