Ijesztő dolog derült ki a felmelegedésről: nem úgy van, ahogy eddig hittük

Ijesztő dolog derült ki a felmelegedésről: nem úgy van, ahogy eddig hittük

MTI
Az utóbbi nyolc év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, a klímaváltozás még drámaibb és halálosabb hatásait vonva magával - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) közzétett éves globális klímajelentésében az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. A WMO szerint a tengerszint növekedése egyre gyorsul, ahogy az Alpok gleccsereinek olvadása is minden korábbi rekordot megdöntött 2022-ben, emellett pusztító áradások, hőhullámok és aszályok jellemezték az idei évet.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ENSZ szakosított szervezete újfent felhívta a figyelmet arra, hogy "alig elérhető távolságba került" a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozása az iparosodás előtti szinthez képest, ami a párizsi klímavédelmi megállapodás legambiciózusabb célkitűzése volt. António Guterres ENSZ-főtitkár a jelentésben közölteket "a klímakáosz krónikájának" nevezte, és felszólította a konferencián részt vevő országokat, hogy hiteles, ambiciózus tettekkel válaszoljanak a bolygó "segélykérésére". A WMO becslése szerint 2022-ben az átlagos hőmérséklet 1,15 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-től 1900-ig tartó időszak értékeit. Ez pedig azt jelenti, hogy 2022 az ötödik vagy hatodik legmelegebb esztendő volt a feljegyzések kezdete óta még úgy is, hogy a La Nina ritka időjárási jelenség a Csendes-óceánon természetes módon lehűlést okozott az utóbbi két év során.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem jelenti a felmelegedési trend megfordulását. A WMO hangsúlyozta, hogy az utóbbi nyolc év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, így a klímaváltozás hatásai egyre jobban láthatók. Példaként az Alpok gleccsereinek olvadását hozta fel az ENSZ szakosított szervezete, mondván, hogy a jégtakaró vastagsága átlagosan 3-4 méterrel csökkent az európai hegységben, ami lényegesen nagyobb olvadás a korábbi rekordnak számító 2003-as évhez képest. Svájcban 2021-től 6 százalékkal csökkent a gleccserek volumene, s első ízben a feljegyzések óta nem maradt meg a hó nyáron, így újabb jégréteg sem képződhetett. 2001-től egyébként több mint harmadával csökkentek a svájci gleccserek. A WMO szerint mindemellett 1993 óta megduplázódott a tengerszint emelkedésének üteme, amit részben a jég olvadása is elősegített. Csak 2020 januárjától a tengerszint mintegy 10 milliméterrel emelkedett az idei rekordszintre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olyan mennyiségben került szén-dioxid a légkörbe, hogy a párizsi klímavédelmi egyezmény 1,5 Celsius-fokos csökkentésre vonatkozó célkitűzése szinte elérhetetlen távolságra került

- mondta Taalas.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy több gleccser számára már túl késő, az olvadás évszázadokig, ha nem évezredekig fog tartani komoly hatásokkal a vízellátás biztonságára. Hozzátette, hogy a tengerszint fél méterrel fog növekedni egy évszázad alatt, tartós és komoly veszélyt előidézve a tengerpartokon és az alacsonyabban fekvő országokban élő emberek milliói számára. Taalas úgy fogalmazott, hogy míg a klímaváltozásért legkevésbé felelősek szenvednek általában a legtöbbet, "az idén a jól felkészült társadalmakban is felfordulást okozott a szélsőséges időjárás".

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?