Ijesztő dolog derült ki a felmelegedésről: nem úgy van, ahogy eddig hittük

Ijesztő dolog derült ki a felmelegedésről: nem úgy van, ahogy eddig hittük

MTI
Az utóbbi nyolc év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, a klímaváltozás még drámaibb és halálosabb hatásait vonva magával - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) közzétett éves globális klímajelentésében az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. A WMO szerint a tengerszint növekedése egyre gyorsul, ahogy az Alpok gleccsereinek olvadása is minden korábbi rekordot megdöntött 2022-ben, emellett pusztító áradások, hőhullámok és aszályok jellemezték az idei évet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ENSZ szakosított szervezete újfent felhívta a figyelmet arra, hogy "alig elérhető távolságba került" a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozása az iparosodás előtti szinthez képest, ami a párizsi klímavédelmi megállapodás legambiciózusabb célkitűzése volt. António Guterres ENSZ-főtitkár a jelentésben közölteket "a klímakáosz krónikájának" nevezte, és felszólította a konferencián részt vevő országokat, hogy hiteles, ambiciózus tettekkel válaszoljanak a bolygó "segélykérésére". A WMO becslése szerint 2022-ben az átlagos hőmérséklet 1,15 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-től 1900-ig tartó időszak értékeit. Ez pedig azt jelenti, hogy 2022 az ötödik vagy hatodik legmelegebb esztendő volt a feljegyzések kezdete óta még úgy is, hogy a La Nina ritka időjárási jelenség a Csendes-óceánon természetes módon lehűlést okozott az utóbbi két év során.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem jelenti a felmelegedési trend megfordulását. A WMO hangsúlyozta, hogy az utóbbi nyolc év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, így a klímaváltozás hatásai egyre jobban láthatók. Példaként az Alpok gleccsereinek olvadását hozta fel az ENSZ szakosított szervezete, mondván, hogy a jégtakaró vastagsága átlagosan 3-4 méterrel csökkent az európai hegységben, ami lényegesen nagyobb olvadás a korábbi rekordnak számító 2003-as évhez képest. Svájcban 2021-től 6 százalékkal csökkent a gleccserek volumene, s első ízben a feljegyzések óta nem maradt meg a hó nyáron, így újabb jégréteg sem képződhetett. 2001-től egyébként több mint harmadával csökkentek a svájci gleccserek. A WMO szerint mindemellett 1993 óta megduplázódott a tengerszint emelkedésének üteme, amit részben a jég olvadása is elősegített. Csak 2020 januárjától a tengerszint mintegy 10 milliméterrel emelkedett az idei rekordszintre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olyan mennyiségben került szén-dioxid a légkörbe, hogy a párizsi klímavédelmi egyezmény 1,5 Celsius-fokos csökkentésre vonatkozó célkitűzése szinte elérhetetlen távolságra került

- mondta Taalas.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy több gleccser számára már túl késő, az olvadás évszázadokig, ha nem évezredekig fog tartani komoly hatásokkal a vízellátás biztonságára. Hozzátette, hogy a tengerszint fél méterrel fog növekedni egy évszázad alatt, tartós és komoly veszélyt előidézve a tengerpartokon és az alacsonyabban fekvő országokban élő emberek milliói számára. Taalas úgy fogalmazott, hogy míg a klímaváltozásért legkevésbé felelősek szenvednek általában a legtöbbet, "az idén a jól felkészült társadalmakban is felfordulást okozott a szélsőséges időjárás".

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?