Így turbózzák fel a talajt a profi gazdák: te ismered ezt a trükköt?

agrarszektor.hu
A biostimuláns termékek - köztük a mikrobiológiai oltóanyagok - iránti érdeklődés és kereslet évről-évre folyamatosan növekszik hazai és globális vonatkozásban is. Az elmúlt évtizedek eredményei, a kutatás -fejlesztés, a kijuttatás új módszereinek segítségével mind nagyobb területen használják az üzemi technológia részeként ezeket a készítményeket. Mivel a 2023-ban induló új agro-ökológiai program (AÖP) választható gyakorlatai között a mikrobiológiai készítmények alkalmazása is lehetőségként szerepel (2 ponttal mind a szántóföldi, mind az ültetvény hasznosítási módoknál), e termékek a jövőben is fokozott figyelemre tarthatnak igényt. De miben lehetnek segítségünkre ezek a technológiák és anyagok?

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A mikrobiológiai készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, amelyek - kissé leegyszerűsítve - természetes forrásból (talaj, szerves anyag, légkör) képesek ellátni a növényeket a szükséges tápanyagokkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Különböző mechanizmusok segítségével a tápanyagfelvétel javításán át elősegítik a növények növekedését. Használatukkal egészséges növények termeszthetők, miközben fenntartható módon gazdálkodva a talaj termékenysége is javítható, csökkentve a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek mennyiségét.

Az egyes talajmikrobák talajoltó készítményekben történő felhasználása több mint 100 éves múltra tekint vissza. Az ún. első generációs oltóanyagok a pillangós virágú növényekkel szimbiózisban élő Rhizobium fajok légköri N2 kötésének képességét használták ki (mértéke elérheti a 250 kg-ot hektáronként, sőt labor körülmények között akár a 400 kg-ot is!). A hüvelyes növények talajoltása a mikrobiológiai oltóanyagok sikertörténetének tekinthető. A nitrogénkötő baktériumok másik csoportjába azok az un. asszociatív nitrogénkötő fajok tartoznak, melyek szabadon élnek, vagy közvetlenül a növény gyökerein, nem képeznek gümőket, de lazább-szorosabb kapcsolatot tartanak fenn a növényekkel. A manapság kapható mikrobiológiai termékek szinte mindegyike tartalmaz ezekből a törzsekből egyet-kettőt. Az általuk megkötött nitrogén mennyisége 15-60 kg-ra tehető hektáronként, a növény nitrogénigényének közel negyedét biztosítják nitrogénkötésükkel. Ide tartoznak például az Azotobacter, Azospirillum fajok.

Az elmúlt évek műtrágyaár-robbanása okán világosan látszik, hogy felértékelődik minden anyag, készítmény vagy technológiai, amellyel a gazdálkodók képesek tápanyagokat juttatni, feltárni, mobilizálni a talajban, a növények szükségletének kielégítésére. A gyártók is felismerték ezt, a fejlesztési irányok is e területre fókuszálnak jelenleg is. A nitrogén mellett leginkább a foszfor az a tápelem, amely biológiai feltárása e készítmények másik fontos feladata. A szervetlen foszfor oldását ugyanis e termékek baktérium és/vagy gombatörzsei által kiválasztott kis tömegű szerves savak fém ionokkal alkotott fém komplexei teszik lehetővé. E mikroorganizmusok így részt vesznek a szervetlen foszfátok oldatba vitelében. A tápanyagpótlás nem az egyetlen terület, melyben óriási segítségünkre vannak-lesznek ezek a speciális baktérium és gomba törzsek.

Európa átlaghőmérsékletének növekedése az elmúlt 10 évben csaknem kétszerese volt a globális átlagnövekedésnek. Ami ugyancsak rossz hír, Európán belül pedig a Kárpát-medence felmelegedése prognosztizálható legnagyobb mértékben. A csapadékhiány, a hőstressz, valamint az extrém mértékű UV sugárzás nagyon sok termesztett növénykultúra esetén soha nem látott kihívás elé fogja állítani a gazdálkodókat. E stressz faktorok hatásának mérséklésére szintén segítségünkre lehetnek e mikrobiológiai készítmények baktériumtörzsei, hiszen többféle módon képesek a növények vízháztartásának, valamint a káros szabad gyökök semlegesítésének támogatására.

Az aszály elleni harcban mikroszkopikus méretű szövetségeseink nem csak közvetlenül a növénykultúra fiziológiai támogatásával vannak segítségünkre. A talajszerkezetet kialakító aggregátum-részecskék között és azok belsejében is őket találjuk. Ezeknek az aggregátumoknak a porozitását és összekapcsolódását anyagcseretermékeikkel a baktériumok és gombák is erősen támogatják. Az aggregátumuk pedig végső soron a szerves anyag megkötésével, az eróziós folyamatok csökkentésével, a vízáramlás biztosításával tartják fenn talajaink termékenységét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?