Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok
Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.
Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.
SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)
A mikrobiológiai készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, amelyek - kissé leegyszerűsítve - természetes forrásból (talaj, szerves anyag, légkör) képesek ellátni a növényeket a szükséges tápanyagokkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Különböző mechanizmusok segítségével a tápanyagfelvétel javításán át elősegítik a növények növekedését. Használatukkal egészséges növények termeszthetők, miközben fenntartható módon gazdálkodva a talaj termékenysége is javítható, csökkentve a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek mennyiségét.
Az egyes talajmikrobák talajoltó készítményekben történő felhasználása több mint 100 éves múltra tekint vissza. Az ún. első generációs oltóanyagok a pillangós virágú növényekkel szimbiózisban élő Rhizobium fajok légköri N2 kötésének képességét használták ki (mértéke elérheti a 250 kg-ot hektáronként, sőt labor körülmények között akár a 400 kg-ot is!). A hüvelyes növények talajoltása a mikrobiológiai oltóanyagok sikertörténetének tekinthető. A nitrogénkötő baktériumok másik csoportjába azok az un. asszociatív nitrogénkötő fajok tartoznak, melyek szabadon élnek, vagy közvetlenül a növény gyökerein, nem képeznek gümőket, de lazább-szorosabb kapcsolatot tartanak fenn a növényekkel. A manapság kapható mikrobiológiai termékek szinte mindegyike tartalmaz ezekből a törzsekből egyet-kettőt. Az általuk megkötött nitrogén mennyisége 15-60 kg-ra tehető hektáronként, a növény nitrogénigényének közel negyedét biztosítják nitrogénkötésükkel. Ide tartoznak például az Azotobacter, Azospirillum fajok.
Az elmúlt évek műtrágyaár-robbanása okán világosan látszik, hogy felértékelődik minden anyag, készítmény vagy technológiai, amellyel a gazdálkodók képesek tápanyagokat juttatni, feltárni, mobilizálni a talajban, a növények szükségletének kielégítésére. A gyártók is felismerték ezt, a fejlesztési irányok is e területre fókuszálnak jelenleg is. A nitrogén mellett leginkább a foszfor az a tápelem, amely biológiai feltárása e készítmények másik fontos feladata. A szervetlen foszfor oldását ugyanis e termékek baktérium és/vagy gombatörzsei által kiválasztott kis tömegű szerves savak fém ionokkal alkotott fém komplexei teszik lehetővé. E mikroorganizmusok így részt vesznek a szervetlen foszfátok oldatba vitelében. A tápanyagpótlás nem az egyetlen terület, melyben óriási segítségünkre vannak-lesznek ezek a speciális baktérium és gomba törzsek.
Európa átlaghőmérsékletének növekedése az elmúlt 10 évben csaknem kétszerese volt a globális átlagnövekedésnek. Ami ugyancsak rossz hír, Európán belül pedig a Kárpát-medence felmelegedése prognosztizálható legnagyobb mértékben. A csapadékhiány, a hőstressz, valamint az extrém mértékű UV sugárzás nagyon sok termesztett növénykultúra esetén soha nem látott kihívás elé fogja állítani a gazdálkodókat. E stressz faktorok hatásának mérséklésére szintén segítségünkre lehetnek e mikrobiológiai készítmények baktériumtörzsei, hiszen többféle módon képesek a növények vízháztartásának, valamint a káros szabad gyökök semlegesítésének támogatására.
Az aszály elleni harcban mikroszkopikus méretű szövetségeseink nem csak közvetlenül a növénykultúra fiziológiai támogatásával vannak segítségünkre. A talajszerkezetet kialakító aggregátum-részecskék között és azok belsejében is őket találjuk. Ezeknek az aggregátumoknak a porozitását és összekapcsolódását anyagcseretermékeikkel a baktériumok és gombák is erősen támogatják. Az aggregátumuk pedig végső soron a szerves anyag megkötésével, az eróziós folyamatok csökkentésével, a vízáramlás biztosításával tartják fenn talajaink termékenységét.