Súlyos kijelentést tett Áder János a vízfelhasználásról: ezt senki sem teszi zsebre

Súlyos kijelentést tett Áder János a vízfelhasználásról: ezt senki sem teszi zsebre

MTI
A világ népességének fele, azaz ötmilliárd ember 2050-re vízhiányos területen fog élni, és ez nemcsak a lakosság, hanem a mezőgazdaság, valamint az ipar szempontjából is gondot jelent - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Budapesten, középiskolásoknak tartott előadásán.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Áder János a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban mintegy száz diák előtt arról beszélt, hogy jelenleg az emberiség negyede nem rendelkezik vezetékes vízzel, nagy távolságokat kell megtenniük, hogy vízhez jussanak, minden ötödik embernél pedig nem megfelelő a "szanitáció", azaz nem folyik víz, vagy csak koszos víz jön a csapból, és nincs vízöblítéses wc. 2050-re nagyjából 10 milliárd ember lesz a Földön, túlnyomó többségük pedig városlakó lesz, akiknek hatalmas kihívás lesz tiszta vizet biztosítani, különösen annak fényében, hogy 2,5 milliárd ember már most "vízstresszes" régióban él, azaz olyan helyen, ahol nincs elegendő mennyiségű víz - emelte ki a korábbi államfő.

A volt államfő beszélt a víz három drámájáról is. Közölte, az elmúlt években felgyorsult a víz körforgása, emiatt sokkal szélsőségesebbé vált az időjárás, előfordul, hogy egyszerre sok eső esik, ez a sok víz drámája, máshol pedig aszály van, ez a kevés víz drámája. A harmadik, a szennyezett víz drámája, amellyel kapcsolatban a műanyag termékek problémájáról beszélt. Elmondta, hogy egy műanyag palack legyártása öt másodperc, átlagosan öt percig használjuk, és 500 év, amíg lebomlik. Nem megfelelően kezelve pedig a pet-palackok jelentősen szennyezik a vizeket, veszélyesek az élővilágra, az UV-fény hatására pedig széttöredeznek, így mikroműanyagok keletkeznek, amelyek az emberek szervezetébe is bekerülhetnek. További probléma, hogy a fejlődő országokban a szennyvíz 80%-a tisztítatlanul kerül vissza a folyókba.

Áder János felhívta a figyelmet arra, csak azt vegyük meg, ami tényleg szükséges, mivel minden használati eszköznek van vízlábnyoma: például 7600 liter víz szükséges egyetlen farmernadrág, 150 ezer liter víz pedig egyetlen személyautó legyártásához. A pályaválasztás előtt álló diákoknak bemutatta azt is, hogy munkájuk során milyen újfajta kihívásokkal kell majd megküzdeniük. A jövő mérnökeinek például megoldást kell találniuk arra, hogyan lássák el a népesség növekvő energiaigényét, az orvosoknak pedig a klímaváltozás hatására megjelenő új betegségeket is kezelniük kell.

Áder János kiemelte, hogy a fenntartható fejlődés kulcsa az, hogy csak annyi erőforrást használjunk fel, amennyit a természet pótolni tud. Kérdésre felelve a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a folyók tisztábban hagyják el Magyarország területét, mint ahogyan ideérkeznek. Ebben az ügyben levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, akitől segítséget kért, válaszként pedig azt közölték vele, hogy "figyelmesen tanulmányozzák a problémát". Kijelentette: ha az ajtót becsukták, be kell menni az ablakon.

Áder János közölte, hogy az Egyesült Államok és Kína együtt a világ kibocsátásának több mint 40 százalékáért felel, míg Magyarország csupán a töredékéért. A magyaroknak is van teendőjük, de nem szabad azt gondolni, hogy ha mi teljes egészében le is állunk holnaptól, akkor azonnal megoldódnak a problémák - hangsúlyozta. A volt államfő arról is beszélt, hogy ideológiai alapon nem lehet energiapolitikát csinálni. Atomenergia nélkül nem érhetők el a klímacélok - jelentette ki Áder János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?