Hatalmas beruházás Szegeden: itt a magyar cég válasza a talajpusztulásra

Hatalmas beruházás Szegeden: itt a magyar cég válasza a talajpusztulásra

MTI
A fenntartható talajművelést segítő diagnosztikai eljárást és mesterséges intelligenciát is használó döntéstámogató rendszert dolgoz ki európai uniós forrás igénybevételével a szegedi Karotin Kft. Czakó Iván, a cég vezető kutatója az 545 millió forintos költségvetésű K+F projektet bemutató rendezvényen kifejtette, világszerte jelentős problémát jelent a talajpusztulás. A Föld talajának mintegy fele degradálódott az elmúlt 150 évben, az európai talajok 60-70 százaléka leromlott állapotú.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az új közös agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést, a talaj regenerációjának elősegítését, és erre sarkallja a termelőket az inputanyagok rendkívüli áremelkedése is - mondta a szakember. A 2025 tavaszáig tartó, 309 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt célja a talajegészség javítása, a degradálódás visszafordítása, a fenntartható talajgazdálkodás, a talajvédelem elősegítése. Ennek érdekében a fenntartható talajművelést segítő döntéstámogató szaktanácsadási rendszert alakítanak ki, amely modern, gépi tanulást alkalmazó algoritmusokon alapul - tudatta a kutató. A megoldás nagy méretű, országos lefedettségű alapadatbázist használ, amelyet a Magyarországon előforduló különböző talajtípusok széles körű, különböző művelés és mikroklimatikus viszonyok melletti vizsgálatával alakítanak ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talaj kémiai, fizikai, biológiai és művelési jellemzőit saját területeken és mintafarmokon a precíziós gazdálkodás eszközparkjára is építő helyszíni méréssekkel és távérzékelési módszerekkel rögzítik. Több éven át nagyparcellás és egész táblás kísérleteket végeznek, a gépi tanulásnak köszönhetően pedig az adatbázis bővülésével az előrejelzések minősége folyamatosan javul, majd egyre komplexebb és megbízhatóbb szaktanácsokkal képes ellátni a termelőket - hangsúlyozta Czakó Iván. Vizsgálják DNS-szekvenálással a talajlakó kolóniák mikrobioloógiai jellemzőit is, így a szaktanácsadási rendszerekből eddig lényegében kimaradó, célzott mikrobiológiai készítmény-tanácsadásra is lehetőség nyílik - ismertette a szakember. A talaj komplex állapotára, egészségére utaló új mutatók alapján a helyes és fenntartható talajművelési megoldásokat, baktériumtrágyázást, takarónövény-fajta és -keverék felhasználást is képesek majd javasolni - közölte a kutató.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Karotin Kft. 1992-ben alakult, és mára Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált, emellett előállít kukorica- és tüzelésre használt agripelletet is. A hatvan dolgozót foglalkoztató vállalkozás mintegy 3000 hektár bérelt területen gazdálkodik, ennek mintegy felén lucernát, a másik részén szántóföldi növényeket termesztenek. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Karotin Kft. 2021-es nettó árbevétele - az előző évi 71 százaléka - 1,72 milliárd forint volt, amelynek megközelítőleg 8 százaléka származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 276 millió forint, 2021-es vesztesége 79 millió forint volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?