Hatalmas beruházás Szegeden: itt a magyar cég válasza a talajpusztulásra

Hatalmas beruházás Szegeden: itt a magyar cég válasza a talajpusztulásra

MTI
A fenntartható talajművelést segítő diagnosztikai eljárást és mesterséges intelligenciát is használó döntéstámogató rendszert dolgoz ki európai uniós forrás igénybevételével a szegedi Karotin Kft. Czakó Iván, a cég vezető kutatója az 545 millió forintos költségvetésű K+F projektet bemutató rendezvényen kifejtette, világszerte jelentős problémát jelent a talajpusztulás. A Föld talajának mintegy fele degradálódott az elmúlt 150 évben, az európai talajok 60-70 százaléka leromlott állapotú.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az új közös agrárpolitika a korábbinál jobban ösztönözi a fenntartható talajművelést, a talaj regenerációjának elősegítését, és erre sarkallja a termelőket az inputanyagok rendkívüli áremelkedése is - mondta a szakember. A 2025 tavaszáig tartó, 309 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt célja a talajegészség javítása, a degradálódás visszafordítása, a fenntartható talajgazdálkodás, a talajvédelem elősegítése. Ennek érdekében a fenntartható talajművelést segítő döntéstámogató szaktanácsadási rendszert alakítanak ki, amely modern, gépi tanulást alkalmazó algoritmusokon alapul - tudatta a kutató. A megoldás nagy méretű, országos lefedettségű alapadatbázist használ, amelyet a Magyarországon előforduló különböző talajtípusok széles körű, különböző művelés és mikroklimatikus viszonyok melletti vizsgálatával alakítanak ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talaj kémiai, fizikai, biológiai és művelési jellemzőit saját területeken és mintafarmokon a precíziós gazdálkodás eszközparkjára is építő helyszíni méréssekkel és távérzékelési módszerekkel rögzítik. Több éven át nagyparcellás és egész táblás kísérleteket végeznek, a gépi tanulásnak köszönhetően pedig az adatbázis bővülésével az előrejelzések minősége folyamatosan javul, majd egyre komplexebb és megbízhatóbb szaktanácsokkal képes ellátni a termelőket - hangsúlyozta Czakó Iván. Vizsgálják DNS-szekvenálással a talajlakó kolóniák mikrobioloógiai jellemzőit is, így a szaktanácsadási rendszerekből eddig lényegében kimaradó, célzott mikrobiológiai készítmény-tanácsadásra is lehetőség nyílik - ismertette a szakember. A talaj komplex állapotára, egészségére utaló új mutatók alapján a helyes és fenntartható talajművelési megoldásokat, baktériumtrágyázást, takarónövény-fajta és -keverék felhasználást is képesek majd javasolni - közölte a kutató.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Karotin Kft. 1992-ben alakult, és mára Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált, emellett előállít kukorica- és tüzelésre használt agripelletet is. A hatvan dolgozót foglalkoztató vállalkozás mintegy 3000 hektár bérelt területen gazdálkodik, ennek mintegy felén lucernát, a másik részén szántóföldi növényeket termesztenek. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Karotin Kft. 2021-es nettó árbevétele - az előző évi 71 százaléka - 1,72 milliárd forint volt, amelynek megközelítőleg 8 százaléka származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 276 millió forint, 2021-es vesztesége 79 millió forint volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?