Itt a kormány nagy terve: ez várhat Magyarország gazdaságára a jövőben

Itt a kormány nagy terve: ez várhat Magyarország gazdaságára a jövőben

agrarszektor.hu
Március végén rendezték meg azt a konferenciát, ahol bemutatásra került a Nemzeti Körforgásos Gazdasági Stratégia. A stratégia legfontosabb célterületei a biomassza- és élelmiszeripar, az építőipar és a műanyagok kérdése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023. március 23-24. között rendezték meg a „Technikai segítségnyújtás Magyarország körforgásos gazdasági stratégiájának és cselekvési tervének kidolgozásához” című zárókonferenciát. Itt mutatták be a Nemzeti Körforgásos Gazdasági Stratégiát, amit az OECD munkatársainak közreműködésével készült el - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az OECD jelentésből többek között az is kiderült, hogy melyek azok a fő prioritási területek és a jelentős hatással bíró intézkedések, amelyek kritikusnak tekinthetők a magyarországi körforgásos gazdaságra való átállás szempontjából. A legfőbb stratégia célterületeit

  • a biomassza- és élelmiszeripar,
  • az építőipar,
  • és a műanyag adja.

A számszerűsített célok kézzelfoghatóbbá teszik Magyarország jövőképét, és elősegítik a megvalósítást. A 2040-ig elérendő célok:

  • Az anyagfelhasználás korlátozása érdekében a kormány beruház a kutatásba és ösztönzőket vezet be annak érdekében, hogy innovációval, ökodesign-nal, valamint a termékek megosztásával és újrafelhasználásával támogassa az erőforráshatékonyságot. Magyarország célja az, hogy megduplázza az erőforrás-termelékenységét (GDP/ DMC), és elérje a 2 EUR/kg anyagköltséget.
  • Az anyagkörforgás lezárása és a fenntarthatóbb anyaghasználat érdekében intézkedéseket foganatosítanak annak érdekében, hogy megduplázzák (15%-ra emeljék) Magyarország körforgásos anyaghasználati rátáját.
  • A körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő előnyök szélesebb körű kihasználása érdekében a kormány támogatást nyújt az innováció és az új üzleti modellek kialakítása területén. Magyarország célja, hogy a körforgásos munkahelyek számát 30%-kal (az összmunkaerő 2,5%-ára) emelje az iparban, a mezőgazdaságban, és a szolgáltatói szektorban.

A biomassza-és az élelmiszeripari szektorból a konferencián számos pozitív példa került bemutatásra, mint a Munch - Mit (t)eszünk a pazarlás ellen? ételmentő alkalmazás; a Koppányvölgy Natúrpark - Akvageokompónia, ami egy integrált közösségi hal- és rovarfehérje termelő kísérleti üzem és a Pannonhalmi Főapátság, mint Fenntartható fejlődés egy ezeréves monostorban. A tanulmány az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13