2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Figyelem: ezt jó, ha minden gazda tudja, ezen múlhat az állatok egészsége

agrarszektor.hu
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport a Copa-Cogeca partnerségében indított kampányának keretében újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben a takarmány-adalékanyagok fenntartható állattenyésztésben, valamint az állategészségügyben és az állatjólétben betöltött szerepére és jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A takarmány-adalékanyagok olyan összetevők, amelyeket nagyon kis mennyiségben (mg/kg) adnak hozzá a takarmányokhoz annak érdekében, hogy azok bizonyos fontos funkciókat töltsenek be. Ezen összetevők némelyike esszenciális, ami azt jelenti, hogy az állatok nem képesek saját maguk szintetizálni, így ezen létfontosságú összetevőkből - amennyiben azokat nem tartalmazná a takarmány - az állatok hiányt szenvednének. Ilyenek például az egyes vitaminok, karotinoidok, aminosavak (a fehérjék alkotórészei), sók és ásványi anyagok. A takarmány-adalékanyagok a takarmányok tulajdonságait is javíthatják azáltal, hogy növelik tápértéküket, javítják ízüket és textúrájukat, valamint segítenek megőrizni minőségüket, frissességüket és egészségességüket - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A takarmány-adalékanyagok nemcsak értékes tápanyagokat jelentenek, de az állatok egészségének, jólétének megőrzésében és javításában is fontos szerepet játszanak. Néhány összetevő, mint például az aromák és színezékek serkenthetik az állatok étvágyát, ami egyes szenzitív periódusokban, például az elválasztás során kiemelt jelentőségű lehet. Egyéb takarmány-adalékanyagok, mint például a probiotikumok segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát (mint az emberek esetében is), ami tudományosan bizonyítottan erősíti az állatok immunrendszerét. Összességében a takarmány-adalékanyagok ezen funkciói tehát fokozzák az állatok ellenállóképességét, javítják egészségi állapotukat és csökkentik a fertőzések és megbetegedések kockázatát.

A takarmány-adalékanyagok javíthatják a takarmány kezelhetőségét és/vagy higiéniai jellemzőit is. A legfontosabb a takarmány minőségének és tápértékének megőrzése, amely alapfeltétele a minőségi végtermék előállításnak. A haszonállatoknak biztonságos, tápláló, egészséges és jó minőségű takarmányra van szükségük ahhoz, hogy egészséges és biztonságos élelmiszert állítsanak elő. Napjainkban már egyre inkább elismerik a takarmány-adalékanyagoknak az állattenyésztés fenntarthatóságának javításában betöltött jelentőségét, mivel azok csökkenthetik a környezeti terhelést, beleértve az üvegházhatású gázok és a foszfor kibocsátását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU-ban egy adott összetevő takarmány-adalékanyagként történő engedélyezését alapos ellenőrzés előzi meg. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által végzett átfogó értékelések biztosítják, hogy az adalékanyagok nemcsak maguknak az állatoknak, hanem a takarmány kezelőinek, az állati termékek fogyasztóinak, valamint a környezet számára is biztonságosak legyenek. A takarmány-adalékanyagok használatának mellőzése súlyos negatív következményekkel járna az állatokra, a környezetre és az állati termékek fogyasztóira nézve egyaránt. A legtöbb esetben a takarmány-adalékanyagok használatának mellőzése azt eredményezné, hogy még több összetevőt kellene felhasználni a kielégítő tápanyagösszetétel és beltartalmi érték, valamint a magas szintű állategészségügyi és -jóléti feltételek biztosításához. Ez pedig több termőföld, víz és energia felhasználásával járna, ami egyértelműen növelné az állattenyésztéshez kapcsolódó környezeti lábnyomot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Összefoglalóan elmondható, hogy a fenntartható gazdálkodáshoz olyan takarmány-adalékanyagokra van szükség, amelyekkel javítható az állatok emésztésének, valamint takarmány hasznosításának hatékonysága, ezáltal javul az állattartás és az állati termék-előállítás termőföld, víz- és energia felhasználása. Fentieken túl jobb higiéniai jellemzőket (egészségességet) tudunk fenntartani a takarmányainknál, hatékonyabban tudjuk megőrizni azok minőségét és biztonságát, valamint optimalizálni tudjuk a tápanyagtartalmát. A takarmány-adalékanyagok tehát elengedhetetlenek az állatok funkcionális és táplálkozási igényeinek kielégítéséhez, valamint egészségük és jólétük fenntartásához.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?