Súlyos gondok vannak a magyar vidékeken: aggasztó, ami a természettel történik

Súlyos gondok vannak a magyar vidékeken: aggasztó, ami a természettel történik

agrarszektor.hu
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), hazánk egyik legnagyobb környezet- és természetvédő szervezete, több mint 100 hazai szervezetet fog össze. Küldetésük a természet megóvása és a fenntartható jövő előmozdítása. Tagjaik országszerte tevékenykednek, hogy védelmezzék természeti kincseinket és csökkentsék a környezeti terheléseket. Az MTVSZ nemzetközi szinten is aktív, együttműködik más környezetvédő szervezetekkel. Elkötelezett radikális szervezetként közösségi akciókkal, szakmai rendezvényekkel és lobbitevékenységgel hívják fel a figyelmet a környezeti problémákra. Fókuszukban az éghajlatváltozás, a fenntarthatóság, a természetbarát mezőgazdaság és a környezeti oktatás áll. Ismerjük meg közelebbről az MTVSZ által végzett munkát Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs vezető válaszaiból!

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A HelloVidék az MTVSZ által végzett munkáról Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs vezetőt kérdezte, aki elmondta, a szövetség több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, fő célja a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. Az 1989-ban alapított Szövetség tagjai Magyarország minden megyéjében jelen vannak és küzdenek természeti értékeink megóvásáért, valamint a környezeti terhelések megelőzéséért. 

Az elmúlt évek mindenki elé számos személyes és szakmai kihívást állítottak. A különböző válságok egyre több ember számára tették nyilvánvalóvá, hogy a mai társadalmi, gazdasági keretek alapvető átalakítása nélkül nem lehetséges egy élhető jövő. Ez a felismerés persze nem elégséges, de mindenképp szükséges feltétele, hogy elinduljunk egy olyan úton, mely során nagyobb harmóniába kerülünk a természettel. Az elmúlt évszázadok ipari fejlődésének és kényelmünk növekedésének árát leginkább a természet fizette meg. A természet eddig viselte el ezt a durva kizsákmányolást. Ma már azonban mindennapi életünkben is érezzük ennek következményeit, mint például a hőhullámok, aszályok, áradások

 - hangúlyozta a szakember. Kiemelte, a biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatására évek óta próbálják felhívni a figyelmet. A száraz nyarak, óriási viharok és hőhullámok utalnak arra, hogy az éghajlatváltozás komolyan érinti a fajok és az élővilág sokszínűségének csökkenését, ugyanakkor a zöld felületek megóvása segíti kivédeni az éghajlatváltozás negatív hatásait. Minden alkalommal hangsúlyozzák az egyén felelősségét is.

Az elmúlt évben számos sikeres klíma- és természetvédelmi konferenciát, programot és fórumot rendeztünk. Megakadályoztunk több természetvédelmi szempontból káros beruházást. Az Éghajlatvédelmi Szövetség Mozdulj a klímáért! kampánya keretében 2177 képeslapot gyűjtöttünk 67 iskolából és óvodából a fiatalok üzeneteivel, amelyeket eljuttattunk a döntéshozóknak. Az ifjúsági programunk tagjai találkoztak Magyarország klímanagykövetével és javaslatokat fogalmaztak meg a kormány számára a klímatárgyalásokra. SzabaduLáss! címmel középiskolai vetélkedőt szerveztünk a klímaigazságosságról, 96 csapat részvételével. Iskola zöldítő, Zöld Európa és özönfajokról szóló előadásaink az idei évben is folytatódnak. Most folyó Séf the world környezetvédelmi vetélkedőnkre, melynek fókuszában az egy iskolai húsmentes nap áll, több mint 300 csapat jelentkezett.

 - tudatta Ladányi-Benedikt Ildió.

Napjaink egyik legfontosabb kihívása, hogy a felnövekvő generációval megértessük, hogy csak egy biológiailag sokféle földi rendszer képes biztosítani egészséges életünket. Tagszervezeteinkkel együtt egész Magyarországon fenntarthatóságra nevelési programokat indítunk környezetünk megóvásának elősegítésére és a természet megszerettetésére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?