Ez durva: olyan meleg volt az idei nyár, mint még soha ezelőtt

Ez durva: olyan meleg volt az idei nyár, mint még soha ezelőtt

agrarszektor.hu
Az EU Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata közölte, hogy mióta hiteles méréseket végeznek, az idei nyár volt messze a legmelegebb. A globális átlaghőmérséklet 16,77 Celsius-foknál állt meg, ami 0,66 Celsius-fokkal meghaladja az 1991-2020 közötti időszak átlagát.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A globális hőmérsékleti rekordok 2023-ban továbbra is folyamatosan dőlnek meg, a legmelegebb augusztus követte a legmelegebb júliust és júniust, ezzel a legforróbb boreális nyárral néztünk szembe egészen 1940-ig visszanyúlóan

- mondta Samantha Burgess, a Kopernikusz igazgatóhelyettese.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európában a nyári átlaghőmérséklet 19,63 Celsius-fok volt, ami 0,83 fokkal volt az átlag felett. Ezek a rekordok a tengerfelszín hőmérsékletének jelentős emelkedéséhez vezettek, ez tengeri hőhullámok kiváltásáért felelős egész Európában, így júniusban Írországban és az Egyesült Királyságban, júliusban és augusztusban pedig a Földközi-tenger térségében - írja a Telex a Politico alapján.

A tengerfelszín globális hőmérséklete egész augusztusban folyamatosan emelkedett, és elérte a 20,98 Celsius-fokot - ez a mérések kezdete óta a legmagasabb globális havi átlagnak számít. Sok jóra pedig nem lehet számítani, hiszen a felmelegedés csak rosszabb lesz, ahogy a Csendes-óceánon az El Niño kialakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03