Aggasztó a helyzet: tényleg közeleg az elsivatagosodás Magyarországon?

Aggasztó a helyzet: tényleg közeleg az elsivatagosodás Magyarországon?

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy a vízügyi és agrárszakemberek kidolgoztak egy tervet, amellyel megakadályozható Magyarország elsivatagosodása. A klímaváltozás elleni küzdelemben több jogszabályi változás is sokat segíthet. Az viszont biztos, hogy szemléletváltásra van szükségük a települési önkormányzatoknak és az állampolgároknak is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Duna-Tisza között elterülő Homokhátság 2020 óta hivatalosan is félsivatagnak számít. Ezen a területen ugyanis több víz párolog el és távozik különböző csatornákon, mint amennyi csapadék hullik. Így - szó szerint - égető kérdés a Homokhátság vízutánpótlásának megoldása. Ugyanilyen problémákkal néz szembe a Nyírség is - írja az Index.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a vízgazdálkodási problémák 70 százaléka az Alföldre jellemző. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője az Indexnek kifejtette, hogy a Duna-Tisza közi Homokhátság és a Nyírség vízpótlásának tervét a vízügyi főigazgatóság, valamint az Agrárminisztérium szakemberei már közösen megtervezték. Kimondottan az öntözési célú vízpótlásra koncentráltunk. A tervcsomagot úgy állítottuk össze, hogy hány hektáron nőhet az öntözött területek nagysága és mennyibe fog kerülni. 

- fogalmazott Láng István, az országos vízügyi főigazgatója.

Napjainkban két meghatározó tényező van, amely a hazai vízgazdálkodás jövőjét befolyásolja Magyarországon: a klímaváltozás és a folyók 19. századi szabályozások. Előbbi következménye az, hogy a csapadék intenzitása szélsőségesebbé vált, utóbbié pedig az, hogy a hullámterek ahhoz vezetnek, hogy az árvízszintek magasabbak lesznek, hiszen nem tudnak kiterülni. Láng István kiemelte, hogy évente 2-4 centimétert süllyednek a talajvízszintek. Ez rossz hír, hiszen a legfontosabb víztározónk mégiscsak a föld.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szürkevíz fontossága

Fontos tisztázni először is, hogy mi az a szürkevíz: nem más, mint a háztartásokban már felhasznált, emberi fogyasztásra nem alkalmas víz, de számos más területen még hasznosítható - ilyen például az esővíz. Ugyanakkor az újrahasznosított vizek felhasználása még gyerekcipőben jár hazánkban. Komoly fejlesztésekre van szükség, hogy a csapadékvizet fel tudjuk használni az otthonunkban, például a WC öblítésére. Láng István úgy véli, a mezőgazdaságban működőképes lehet a szürkevíz felhasználása.

A víztől nem megszabadulni kell, hanem házon, illetve birtokon belül kell tartani. A családi házaknál a belterületi tárolást kell növelni. Láng István szerint elsősorban az építési előírásokon kell változtatni. Mint mondja: Tata városa már felismerte a problémát. Az önkormányzat föld alá helyezhető víztároló edényeket ad ki a lakosoknak annak érdekében, hogy fékezze az esővíz áramlását. „Dombvidékeken erősen ajánlott a tatai önkormányzat példája

- állította a vízügyi szakember. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?