Nálad is van otthon ilyen élelmiszer? Akkor nem árt tudnod, veszélyes lehet

Nálad is van otthon ilyen élelmiszer? Akkor nem árt tudnod, veszélyes lehet

agrarszektor.hu
Elviteles műanyagdoboz, csomagolópapír a hamburgeren, tűzoltóhab vagy esőkabát: a közös bennük, hogy mind tartalmazhatják a hírhedt „örök életű anyagokat”. A PFAS-vegyületek annyira lassan bomlanak le, hogy gyakorlatilag örökre velünk maradnak, felhalmozódnak a szervezetben, a felszíni vizekben - írja a Körkörös közleményében. Magyarországon a Tiszában és más hazai vizekben is kimutattak ilyen anyagokat, amelyek épp azzal okoznak gondot, hogy nem bomlanak le, hanem hosszú évtizedekig megmaradnak, és beépülnek az élő rendszerekbe.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A mikroműanyagok okozta problémák ma már sokak számára ismertek, azonban az ételrendeléshez használt műanyagdobozokból és papírcsomagolásokból a parányi plasztikok és egyéb káros anyagok (BPA, ftalátok) mellett, hanem a PFAS-nak nevezett vegyületcsoport is a szervezetünkbe juthat. A per- és polifluor-alkil anyagokat angolul gyakran csak „forever chemicals”-ként, azaz „örök életű vegyületekként” emlegetik - és nem véletlenül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért terjedtek el ennyire a PFAS-ok? Miért veszélyesek?

A PFAS-ok a modern ipar „svájcibicskái”: hőállóak, emellett víz-, zsír- és szennyeződés-taszító tulajdonsággal is rendelkezenk, ezért találkozhatunk velük a teflonedények bevonatától kezdve a cipőkön és esőkabátokon át a tűzoltóhabokig vagy a kozmetikumokig, nem is beszélve az élelmiszer-csomagolásokról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek a vegyületek nagyon lassan bomlanak le, bekerülnek a környezetbe, az édesvizekbe, és ott például a vízibolhák hormonháztartását is megzavarhatják, ami felborítja az egész ökoszisztémát. Az embereknél a kutatások összefüggésbe hozták őket hormonális zavarokkal, pajzsmirigy-betegségekkel, csökkent immunválasszal, egyes daganattípusokkal és a termékenység csökkenésével. Sőt, egyéb kutatások szerint a PFAS-ok egy része már az emberi vérből, sőt az anyatejből is kimutatható, ami éppen arra utal, hogy a mindennapi expozíció kumulatív hatású - áll a sajtóanyagban.

Miért vannak mégis forgalomban?

Jogos a kérdés: ha ilyen veszélyesek, miért találkozunk még mindig ezekkel az anyagokkal a boltok polcain? A válasz összetett. Az EU ugyanis valóban betiltott több „régi” PFAS-t, mint például a PFOS-t vagy a PFOA-t. Ezeket 2020 körül kivonták a forgalomból. A gyártóknak haladékot adtak, hogy álljanak át más anyagokra - ám ez az idő akár öt év is lehet. Az ipar pedig közben újabb PFAS-vegyületeket fejlesztett ki (pl. GenX), amelyekről később kiderült, hogy szintén veszélyesek lehetnek. A teljes tiltás tehát még folyamatban van: a legutóbbi, 2024-es EU-bizottsági döntés szerint a PFHxA nevű vegyületcsoportot 2026-tól korlátozzák az élelmiszer-csomagolásban is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mire számítsunk a konyhában, hogyan védekezzünk ellenük?

Az egyszer használatos műanyagdobozok és bevonatos papírcsomagolások nem csak kényelmi problémát jelentenek. A melegítéskor vagy a hosszabb tároláskor a PFAS-ok kis mennyiségben az ételbe juthatnak. A mindennapos fogyasztással a kockázat összeadódik - a szervezetben, a vízrendszerben, az egész ökoszisztémában. Szabályozás szintjén az EU jelenleg széles körű PFAS-korlátozást készít elő, amely egyelőre még csak a nem létfontosságú felhasználásokat tiltaná be. Ez azonban csak fokozatosan lép életbe, és a gyártói nyomás is lassítja. A gyártók felé elvárás, hogy a címkézés egyértelmű legyen, illetve fontos feladatuk a PFAS-mentes alternatívák kutatása és bevezetése is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Addig is nekünk, fogyasztóknak a legbiztosabb megoldás az, ha kerüljük az egyszer használatos műanyagedényeket, papírcsomagolásokat, különösen azok mikróban való használatát. A Körkörös.hu felvetette: több problémára is alternatíva lehetne egy olyan éthordó-visszaváltó rendszer, amely fém edényekkel, a betétdíjas üvegek bevált módszeréhez hasonlóan működik: az étterem kiadja az ételt a tartós fém edényben, a fogyasztó pedig visszahozza vagy visszaváltja azt. Ez jelentősen csökkentené a műanyagfelhasználást, és egyéni szinten is valós, fenntartható megoldást kínálna - írták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?